Керівники лікарень виписали собі доплати у кілька разів більші, ніж для звичайних медиків, – Рахункова палата

У Рахунковій палаті заявили, що НСЗУ та МОЗ не забезпечили належне здійснення доплат до зарплат медичним працівникам у межах боротьби з COVID-19, що призвело до значних диспропорцій

Журналіст стрічки новин
Керівники лікарень виписали собі доплати…
Фото: Рixabay

Керівники та адмінперсонал закладів охорони здоров'я отримали значні кошти. Доплати медикам, своєю чергою, менші за їхні у кілька разів.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи Звіт про результати аналізу використання у 2020 році коштів, спрямованих на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, передає Depo.ua з посиланням на прес-службу відомства.

Як відомо, у червні 2020 року Кабмін встановив доплати медпрацівникам, які надають допомогу хворим на COVID-19. Усім лікарям, незалежно від посад, протягом вересня-грудня мали доплачувати 70% посадового окладу, фахівцям – 50% мінімальної зарплати, молодшим медичним сестрам – 25% мінімальної зарплати.

Так, для 43% усіх отримувачів доплати становили менш як 9,8 тис. грн, тоді як для 1% – понад 179,5 тис. грн.

"У вересні-грудні 2020 року дев’ять із десяти найбільших виплат отримували керівники закладів або заступники. Наприклад, директор Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб в середньому щомісяця доплачував собі до посадового окладу майже 90 тис. грн! А заступник директора з експертизи тимчасової непрацездатності Київського міського пологового будинку №5 отримував в середньому щомісяця майже 77 тис. грн доплат. Гендиректор Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру Івано-Франківської обласної ради – понад 66 тис. грн", – обурився Пацкан.

Крім того, були виявлені випадки порушення законодавства при встановленні доплат до зарплати медпрацівникам. Наприклад, Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ у вересні-грудні 2020 року не нарахував та не виплатив доплати до зарплати на 115 тис. грн 22 внутрішнім і 2 зовнішнім сумісникам.

Нагадаємо, дещо раніше у Рахунковій палаті заявили, що з "ковідного" фонду торік не використали 11,9 мільярда гривень. Зокрема, у фонді залишилися лежати "мертвим вантажем" майже півмільярда гривень на доплати медикам, які виділили із державного кошторису.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme