Американські вчені виявили антитіло, яке здатне протистояти різним коронавірусам

Вчені з Дюкського університету та Університету Північної Кароліни в Чапел-Гілл (США) виявили та протестували антитіло, яке обмежує тяжкість інфекцій, викликаних різними коронавірусами, що викликають COVID-19

Журналіст стрічки новин
Американські вчені виявили антитіло, яке…
Фото: Рixabay

Це може допомогти у протидії майбутнім спалахам коронавірусу.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт Університету Північної Кароліни.

"Це антитіло має потенціал для лікування поточної епідемії… Воно також може стати у пригоді для майбутніх спалахів, або якщо інші коронавіруси перейдуть від своїх природних господарів-тварин до людей", – пояснив співавтор дослідження доктор Бартон Гейнс.

Науковці виділили антитіло, проаналізувавши кров пацієнта, який був заражений вихідним вірусом SARS-CoV-1, що спричинив спалах атипової пневмонії на початку 2000-х років, та від хворого на COVID-19.

З 1700 антитіл, отриманих від двох осіб, були виділені 50, які мали здатність зв'язуватися як із вірусом SARS-CoV-1, так і з SARS-CoV-2, що викликає COVID-19.

Водночас тільки одне з антитіл могло зв'язуватися з безліччю коронавірусів тварин на додаток до двох патогенів, що інфікують людину.

"Це антитіло зв'язується з коронавірусом у місці, яке зберігається при численних мутаціях та варіаціях, у результаті воно може нейтралізувати широкий спектр коронавірусів", – зауважив Гейнс.

Під час експериментів вчені використали гризунів. При введенні до зараження організму антитіло захищало мишей від розвитку атипової пневмонії, COVID-19 та його варіантів, у тому числі "Дельта", та багатьох коронавірусів тварин, які потенційно можуть викликати пандемії серед людей.

При введенні після інфікування антитіло зменшувало тяжкі симптоми у легенях у порівнянні з тваринами, яких не лікували антитілом, йдеться у публікації.

На думку науковців, це антитіло можна використати для запобігання у майбутньому можливих SARS-CoV-3 або SARS-CoV-4.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, які шкідливі звички посилюють ризик зараження COVID-19 після вакцинації. Йдеться, зокрема, про ті, які послаблюють імунну систему.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme