Автогаз знову б'є рекорди: Скільки тепер коштує паливо

В Україні 10 серпня скорегували вартість автогазу. Ціни знову побили історичний рекорд

Журналіст стрічки новин

Наразі середня вартість газу на заправках зросла ще на 13 коп./літр і тепер становить 17,35 грн/літр

Про це свідчать дані щоденного моніторингу роздрібного ринку Консалтингової групи "А-95", передає Depo.ua з посиланням на Enkorr

Варто додати, що рекордно високу ціну зафіксували на станціях дніпропетровської мережі "Нефтек" – 18,29 грн/л (+30 коп./л).

Загалом, вартість скрапленого газу в найбільшій консолідованої мережі групи "Приват" в середньому зросла на 34-35 коп./л, до 16,95-16,96 грн/л.  Водночас AMIC підняв ціни на 17 коп./л, до 17,17 грн/л. Мережі ZOG і "Укргазвидобування" збільшили ціни на 20 коп./л.

"БРСМ-Нафта", "Паралель", SunOil, BVS, Chipo, Mango і Motto збільшили вартість блакитного палива в межах 5-15 коп./л.

Від початку липня до 10 серпня  середня ціна на газ зросла на 1,98 грн/л, тоді як оптові партії на ДПС подорожчали до 28 980 грн/т.

Варто додати, що попри це, автогаз залишається найдешевшим видом палива.

Станом на 9 серпня, коли востаннє оновлювались дані Мінфіну, середні ціни по Україні розподілились таким чином:

  • Бензин А-95 преміум – 32, 13;
  • Бензин А-95 – 30,27;
  • Бензин А-92 – 29,32;
  • Дизельне паливо – 28,46.

Чому подорожчав автогаз

За даними експертів, зростання ціни на автогаз пов'язана зі збільшенням оптових цін через різке зниження імпортних поставок на початку липня, а також зростанням вартості пропан-бутану в Євросоюзі та на внутрішньому ринку РФ, яка наразі є найбільшим експортером скрапленого газу в Україну.

Імпортери додають, що відвантаження ресурсу виробництва "Роснефти" почалося із запізненням на 10 днів. Деякі гравці за місяць отримали незначні обсяги від місячної номінації. Крім того, "Лукойл" знизив постачання газу в Україну в липні на 31,8%.

Також на ціну вплинули санкції США і ЄС по відношенню "Белнефтехиму" і нафтопродуктової галузі Білорусі. Через них знизилися обсяги імпорту з білоруських заводів і транзитні поставки автопартіями через Білорусь.

Нагадаємо, експерти прогнозують, що ціни на газ зростуть ще на гривню за літр. 4 серпня середня вартість блакитного палива вперше перетнула межу у 17 грн/л.

Читайте також: Комуналка, паливо, їжа: Як зміняться ціни цієї осені

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme