Блінкен та Лавров вдруге за тиждень обговорили "гарантії безпеки"

Держсекретар США Ентоні Блінкен вдруге за тиждень провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим щодо "гарантій безпеки"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Блінкен та Лавров вдруге за тиждень обго…
Фото: МЗС РФ

Сторони також обговорили графік майбутніх контактів представників США та Росії на всіх рівнях.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу МЗС Росії.

Зазначається, що Лавров підкреслив необхідність продовження спільної роботи в руслі домовленостей президентів США і Росії Джо Байдена і Володимира Путіна. Йдеться про пропозиції щодо так званих "гарантій безпеки".

Зауважимо, напередодні стало відомо, що у Держдепі готують зустрічі США та Росії на різних рівнях. Зокрема, у відомстві не виключають зустріч президентів США та Росії, Джо Байдена і Володимира Путіна.

Нагадаємо, у грудні минулого року, на тлі стягування озброєння і військових до українських кордонів, Кремль висунув Заходу вимогу гарантувати, що Україна та інші європейські держави не будуть членами НАТО. Москва також заявила, що вимагає виведення військ НАТО із країн, що долучились до Альянсу після 1997 року, зокрема з Болгарії та Румунії. У Кремлі назвали ці вимоги "гарантіями безпеки". 

НАТО і його держави-члени відхиляють можливість Росії диктувати, кого брати чи не брати до Альянсу і де розміщувати війська, але кажуть, що готові на компроміси в питаннях контролю над озброєнням та масштабів військових навчань у Європі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг передав Росії письмову відповідь щодо "гарантій безпеки" 26 січня. Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія погрожувала почати військові дії у випадку невиконання її вимог щодо "гарантій безпеки". Томас-Грінфілд заявила, що США не хочуть збройного конфлікту, але налаштовані діяти рішуче.

2 лютого іспанське видання El Pais оприлюднило документ, який є відповіддю США та НАТО та так звані "гарантії безпеки", запропоновані Росією. У своїй відповіді США заявили про готовність почати діалог з РФ з питань контролю за озброєннями у сфері ракет середньої і меншої дальності, а також обговорити з РФ взаємні зобов'язання щодо обмеження розгортання наступальних ракетних систем і сил в Україні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme