Блінкен заявив про готовність США збільшити оборонну допомогу Україні

Відбулася телефонна розмова між держсекретарем США Ентоні Блінкеном і міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою

Редактор стрічки новин
Блінкен заявив про готовність США збільш…
Фото: U.S. Embassy Kyiv Ukraine/Facebook

Під час розмови Ентоні Блінкен поділився з українським міністром змістом обговорення між російською та американською делегаціями в Женеві 10 січня.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу МЗС України.

Зазначається, що керівники зовнішньополітичних відомств узгодили подальші кроки України та США, зокрема з огляду на наступні дипломатичні контакти із Росією в форматі Ради НАТО-Росія та Постійної ради ОБСЄ. Також сторони наголосили на взаємній відданості дипломатичному принципу "Жодних домовленостей щодо України без України".

Кулеба та Блінкен обговорили подальше втілення комплексного пакета стримування Росії від подальшої агресії, зокрема жорсткі економічні санкції проти РФ та практичне зміцнення обороноздатності Збройних Сил України.

Кулеба висловив вдячність США за підтримку та відзначив єдність позицій Києва та Вашингтона на тлі російських погроз і ультиматумів. Він підкреслив, що Україна продовжує активно працювати над консолідацією партнерів на тлі загрози подальшої російської агресії, а США залишаються безпековим партнером номер один нашої держави.

"Завдяки активній дипломатичній роботі Україна має потужну міжнародну підтримку. Серед наших партнерів зростає розуміння, що євроатлантичний простір буде в безпеці лише тоді, коли Україна буде в безпеці. Ми разом активно втілюємо цю безпекову формулу. Переговори в Женеві довели, що наша сила полягає в єдності та узгодженості позицій на тлі російських ультиматумів", – наголосив Кулеба.

Своєю чергою у прес-релізі Держдепартаменту зазначається, що під час розмови Блінкен заявив про готовність накласти санкції на Росію у разі нового нападу на Україну. За словами Блінкена, якщо Росія вибере шлях подальшого конфлікту, "Сполучені Штати та союзники і партнери готові накласти величезні санкції на російську економіку, посилити присутність НАТО у прифронтових державах Альянсу та збільшити оборонну допомогу Україні".

Також, як зазначається у повідомленні, держсекретар США підтвердив свою підтримку дипломатії як єдиного відповідального шляху розвитку, і що без України жодних предметних дискусій щодо України не буде.

Нагадаємо, 9 січня у Женеві (Швейцарія) відбувся перший раунд переговорів США і Росії щодо "гарантій безпеки". Державний секретар Ентоні Блінкен виключив можливість поступок у питанні територіальної цілісності України на переговорах із Росією. Він наголосив, що переговори ведуться не для того, аби піти на поступки перед загрозою вторгнення Росії в Україну через вісім років після того, як вона окупувала Крим.

10 січня відбулася друга серія переговорів. Проходили перемовини за зачиненими дверима, тривалість їх склала майже вісім годин.

Після переговорів голова російської делегації заявив, що Росія фактично поставила перед Заходом ультиматум – не озброювати усіх членів НАТО, які увійшли до складу Альянсу за останні 25 років, тобто усі постсоціалістичні країни. Делегація США на переговорах із Росією відмовилася обговорювати ультимативні вимоги. 

Читайте також: Переговори Росії і США провалилися: Що зміниться для України і світу

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme