Блокування сім-карт, велетенські штрафи та в'язниця: Як у світі карають за відмову вакцинуватися проти COVID-19

Станом на зараз принаймні у чотирьох країнах світу від громадян вимагають обов'язково вакцинуватися від коронавірусу. Ціна відмови – заборони, обмеження, штрафи та втрата роботи

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Блокування сім-карт, велетенські штрафи…
Фото: Рixabay

Обов'язкова вакцинація зараз діє в кількох країнах світу. Це – Саудівська Аравія, Туркменістан, Таджикистан та Індонезія, повідомляє Depo.ua

У Туркменістані та Таджикистані обов'язково щеплюватися вимагають від усіх повнолітніх громадян.

В Індонезії ще в лютому ввели обов'язкову вакцинацію від COVID-19, нещепленим громадянам загрожує штраф. 

У Саудівській Аравії невакцинованим заборонено відвідування громадських місць – спортзалів, барів, ресторанів, музеїв.  

Вакцинацію для окремих категорій населення запровадили:

  • Латвія;

  • Велика Британія;

  • Франція;

  • Італія;

  • Греція;

  • Казахстан;

  • Австралія;

  • Нова Зеландія.

У Новій Зеландії відмова від вакцинації загрожує тюремним ув'язненням на термін до двох років та штрафом у розмірі $2 778.  

У Казахстані без двох доз вакцини працівників не пускають на робоче місце, а підприємству за таких співробітників загрожує штраф у розмірі $3 520.

У Великій Британії із жовтня розпочалася обов'язкова вакцинація мешканців та працівників будинків для літніх людей. 

У Латвії влада запровадила обов'язкові щеплення проти коронавірусу для працівників галузей охорони здоров'я, освіти і соціального догляду. 

В Італії обов'язкову вакцинацію вимагають від медиків. Ціна відмови – відсторонення від роботи без збереження заробітної плати. Роботодавцям, які не перевірятимуть наявність довідок про вакцинацію, загрожує штраф до 1500 євро. У школах та університетах країни невакциновані викладачі мають раз на 48 годин пред'являти негативний тест на ковід. У разі відмови, педагогів відправляють у неоплачувану відпустку. 

Греція законодавчо визнала обов'язкові щеплення від коронавірусу для медиків та працівників будинків для літніх людей. Після 1 вересня невакцинований медичний персонал перестали допускати до робочих місць.  Невакциновані громадяни (офісні працівники, педагоги, студенти, викладачі та діти до 12 років) для навчання та роботи мають раз на тиждень пред'являти результати тесту на COVID-19. Люди, які працюють у сфері культури, туризму та ЗМІ, мусять робити тест двічі на тиждень. 

У Франції зробити щеплення повинні медики, співробітники будинків для літніх людей та соціальні працівники. Тих, хто до 15 вересня не отримав першу дозу та до 15 жовтня не вакцинувався вдруге, почали звільняти. 

Обов'язкову вакцинацію для окремих регіонів ввели у :

  • Індії;

  • Китаї;

  • Росії.

В Індії обов'язкова вакцинація є тільки в одному штаті – Гуджарат. Вони стосуються насамперед працівників бізнесу. Але нещодавно дирекція Гуджаратського технологічного університету заявила про те, що не допустить до іспитів студентів, які не отримали щеплення від коронавірусу. Також віднедавна невакцинованим громадянам почали блокувати сім-карти. 

У Росії обов'язкова вакцинація від коронавірусу діє у понад 30 регіонах. Такі заходи першими ввели у столиці РФ місті Москва. Невакцинований медперсонал у РФ уже почали звільняти. 

Тим часом у Китаї заборони та обмеження ввели навіть для учнів шкіл. Дітям не дозволяють повернутися до школи, якщо вся їхня сім’я не буде повністю щеплена від COVID-19. У деяких китайських містах людям також необхідно пройти COVID-вакцинацію для відвідування громадських місць, таких як лікарні і супермаркети.

Нагадаємо, нещодавно Кабінет міністрів ухвалив нові правила карантину в Україні. І якщо для вакцинованих від коронавірусу вони будуть пом'якшені, то для тих, хто відмовився робити щеплення, — жорсткішими. 

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme