Бухарестська дев'ятка НАТО вперше покликала Україну на засідання: Хочуть разом боротися з Росією

Глава української дипломатії вперше взяв участь в міністерській зустрічі Бухарестської дев’ятки НАТО – політичного та безпекового формату взаємодії держав-членів східного флангу Альянсу

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин
Бухарестська дев'ятка НАТО вперше поклик…
Фото: mfa.gov.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь в міністерській зустрічі Бухарестської дев’ятки НАТО на запрошення свого румунського колеги Богдана Ауреску.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт МЗС України.

На цю зустріч також запросили міністра закордонних і європейських справ Франції Жан-Іва Ле Дріана.

Кулеба детально поінформував колег про концентрацію російських військ поблизу державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України.  

Міністри погодилися, що агресія Росії загрожує безпеці не лише України, але й інших країн Центральної Європи і євроатлантичному простору загалом.

"Країни Бухарестської дев'ятки надто добре знають, що таке "сфери впливу", оскільки перебували під радянською окупацією у минулому. Сьогодні в наших спільних інтересах докласти максимум зусиль, аби не дати Росії повернути сфери впливу в сучасній Європі. Наша єдність та твердість позицій здатна захистити безпеку в Європі", – наголосив український дипломат.

Міністр переконаний, що євроатлантичній спільноті час перехопити ініціативу в дискусіях щодо європейської безпеки.

"Саме євроатлантична спільнота має ставити Російській Федерації подібні питання. Коли Росія пояснить нам всім, як вона розуміє власне зобов’язання не посилювати свою безпеку за рахунок безпеки інших, зокрема України?" - запитав міністр. 

У цьому контексті Україна та її партнери скоординували кроки задля втілення комплексного пакету стримування Росії від нової хвилі агресії, який включає політичний, економічний та безпековий виміри. 

Низка членів Бухарестської дев’ятки НАТО поінформувала, що на запит нашої держави готує рішення, які допоможуть посилити оборонні спроможності, кіберзахист та економічну стабільність України. 

Нагадаємо, Держдеп США заявив, що, оскільки дипломатичний шлях вирішення кризи навколо України поки не працює, необхідно зміцнити східний фланг НАТО.

У ЗМІ з'явився документ, який нібито є відповіддю США та НАТО та так звані "гарантії безпеки", запропоновані Росією.

Пізніше у Державному департаменті США підтвердили справжність опублікованої у виданні El Pais відповіді Заходу на "гарантії безпеки" Росії.

Довідка: Бухарестська дев'ятка — міжнародна ініціатива дев'яти країн-членів НАТО у регіоні Центральної Європи. До її складу входять держави на східному фланзі Альянсу: Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина та Чехія.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme