Через події у Казахстані Туркменістан посилює контроль за інтернетом

Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов розпорядився посилити контроль за інтернетом у країні
 

Журналіст відділу новин
Через події у Казахстані Туркменістан по…
Фото: Pixabay

Таке рішення Гурбангули Бердимухамедов ухвалив, нібито, для збереження конституційного ладу в Туркменістані.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Радіо Азатлик".

Зазначається, що в країні планують, нібито, боротися з розповсюдженням матеріалів, які шкідливі для конституційного ладу. Доручення про посилення контролю було надано Міністерству національної безпеки.

"Потрібно контролювати інтернет відповідно до вимог. Потрібно виявляти та обмежувати на території нашої країни роботу інтернет-джерел, що розповсюджують відомості, що завдають шкоди конституційному ладу нашої держави, спрямовані проти суспільства, що перекручують дійсність, пропагують тероризм, екстремізм, націоналізм та інші незаконні дії", – заявив президент.

Водночас міністерству доручено посилити боротьбу з порушеннями громадської безпеки й масовими заворушеннями.

Наголошується, що рішення про контроль над населенням було ухвалене на тлі масових протестів в Казахстані. Правоохоронцям наказали запобігати скупченням людей, а сільських дільничних попередили про особисту відповідальність за дотримання правопорядку.

Нагадаємо, у 2020 році в одному з регіонів Туркменістану на сході країни влада змушує людей купувати в магазинах разом з продуктами фотографії президента Гурбангули Бердимухамедова.

Згодом у Туркменістані усім чоловікам старше 40 років наказали бути сивими, як президент.

Як відомо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme