UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Казахстані влада заявила про повне придушення протестів 

У буремному Казахстані, який протестує вже майже тиждень після підвищення ціни на газ, придушили майже всі народні протести 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
У Казахстані влада заявила про повне при…
Фото: Informburo.kz

Влада Казахстану повідомила про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на ТСН.

Відомо, що придушити стихійні мітинги допомогли найманці з Росії, які кілька днів тому прилетіли до Казахстану"президентським" літаком.

Зараз відомо про понад 50 загиблих під час заворушень. Також правоохоронці за допомогою іноземних військовиків затримали майже чотири тисячі мирних мешканців. 

Силовики взяли під контроль вулиці найбільшого міста країни Алмати. Під час сутичок були вбиті 26 активістів та 18 правоохоронців. 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що вторгненням "миротворців" в Казахстан командує російський генерал, який керував захопленням Криму. Російські ЗМІ зазначають, що саме Сердюков організував та очолив "спеціальну операцію" в Криму навесні 2014 року.

Довідка: У Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

6 січня ситуація в Казахстані загострилася. На тлі новин про прибуття "миротворців" з Росії, Вірменії та Білорусі, обстріли центральних вулиць посилилися, а до мережі потрапили відео з росіянами, які приїхали "рятувати" казахів

Серед тих, хто застряг в Казахстані через закриття аеропортів, також 43 українці, які наразі знаходяться у безпеці. 

Наприкінці дня влада Казахстану заявила про взяття адмінбудівель під контроль, а МВС заявило про знищення усіх, хто не складе зброю. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme