Росія ввела війська в Казахстан: Відео прибуття "миротворців"

До Казахстану прибули збройні сили ОДКБ з Росії, а відео цієї події потрапило до мережі 

Журналіст стрічки новин
Росія ввела війська в Казахстан: Відео п…
Фото: Sputnik Казахстан

У пабліках багатьох телеграм-каналів з'явилися відео, на яких можна побачити "миротворців" з Росії, що прибули до Казахстану, який на початку 2022-го року охопили масові протести. 

Російські військові, а саме підрозділи 45-ї окремої бригади спеціального призначення, прилетіли до Казахстану на прохання президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва, який попросив держави-члени Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) про допомогу у придушенні протестів, адже побачив у них "терористичну загрозу". Першими до Казахстану своїх "миротворців" вислав лідер Вірменії, згодом зголосився Путін і Лукашенко.

Також до мережі потрапили відео з розмовами "миротворців" з Росії, які були повинні "лише охороняти адмінбудівлі".

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну.

Читайте також: "Особисте НАТО Путіна": Як допоможе казахському лідеру ОДКБ

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme