Данілов сказав, навіщо скликають термінове засідання РНБО

Термінове засідання Ради національної безпеки та оборони (РНБО) скликають сьогодні, 10 листопада, через міграційну кризу на кордоні з Білоруссю

Журналіст відділу новин
Данілов сказав, навіщо скликають терміно…
Фото: Прес-служба РНБО

Саме ситуація, яка склалась на кордоні з Білоруссю, і стане одним з основних питань сьогоднішнього засідання.

Про це розповів секретар РНБО Олексій Данілов під час спілкування з журналістами.

Він розповів, зокрема, що вчора, 9 листопада, "було дві великі наради".

"Перша нарада була у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони", – уточнив Данілов.

Друга велика нарада, за його словами, відбулась у президента України Володимира Зеленського.

"Президент ухвалив рішення: сьогодні (10 листопада, – редю) – засідання РНБО. Саме з цього приводу одне з питань", – підсумував Данілов.

За інформацією низки ЗМІ, початок засідання РНБО заплановано на 15:00.

Нагадаємо, 9 листопада стало відомо, що РНБО несподівано вирішили зібрати не у п'ятницю, як завжди, а в середу. Засідання відбудеться в Офісі президента України.

Довідка: 8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. За інформацією низки ЗМІ, її супроводжували озброєні люди. 

Повідомлялося, що сотні мігрантів сидять на схилах або стоять на дорозі до КПП "Брузги – Кузниця". Нелегали прагнуть потрапити через сусідню з Білорусією Польщу до інших країн Європейського Союзу

Міністр закордонних справ Польщі Петро Вавжик назвав те, що відбувається, провокацією білоруської сторони. Він упевнений, що "влада Білорусі прагне ескалації, яка призведе до загибелі людей щонайменше на одній зі сторін".

Водночас міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив бойову готовність на кордоні з Білоруссю.

У військах територіальної оборони Польщі наголосили, що також підвищують рівень готовності для підтримки прикордонної служби країни.

Згодом нелегали на кордоні з Польщею почали штурмувати огорожу. Сталася стрілянина. Під вечір нелегальні мігранти на кордоні з Польщею припинили штурм огорожі та встановили табір.

Вранці 9 листопада до табору мігрантів на кордоні із Польщею наблизилася велика група силовиків. Білоруських спецпризначенців зафіксували польські військові. Ввечері того ж дня дві групи мігрантів таки змогли прорватися з Білорусі до Польщі. Однак усіх їх згодом заарештували.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький не виключає, що нелегальні мігранти можуть спробувати пройти через територію України. За його словами, уряд Польщі вже зараз вживає відповідних заходів для зміцнення кордонів.

Україна також посилює захист державного кордону на тлі міграційної кризи, в якій звинувачують де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Відомо, що ЄС готує новий пакет санкцій проти Білорусі через міграційну кризу на кордоні з Польщею та Литвою. Схвалення санкцій може відбутися вже наступного тижня.

Читайте також: Мігрантські війни: Чи направить Лукашенко свою армію біженців в бік України

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme