Депортація, а не евакуація: Україна відкрила справу за вивіз жителів Донбасу на Росію

Офіс генерального прокурора України розпочав розслідування незаконної евакуації жителів Донбасу на Росію

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин

Генпрокурор України Ірина Венедіктова заявила, що її Офіс розпочав розслідування евакуації жителів Донбасу, що вона назвала воєнним злочином.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

"Депортація, а не "евакуація" і відлов "призовників" на окупованих територіях – розпочато розслідування воєнних злочинів. Окупаційні адміністрації на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей протягом останніх днів здійснюють незаконне переміщення населення до РФ, а чоловіків, навпаки, не випускають, примушуючи до вступу до лав так званих "збройних сил ЛНР і ДНР". За цими фактами Луганська та Донецька обласні прокуратури вже зареєстрували кримінальні провадження щодо порушення законів та звичаїв війни (ч.1. ст. 438 КК України)", – написала Венедіктова.

За її словами, під виглядом "евакуації", для якої немає жодних підстав, здійснюється фактично депортація українських громадян, які є цивільними особами, на територію Росії. Серед них є незахищені категорії наших громадян: діти-сироти, учні інтернатів, пацієнти психоневрологічних лікувальних закладів.

Водночас ватажки "ЛНР" та "ДНР" примушують мешканців ставати на військовий облік, приймати присягу на вірність окупаційній адміністрації, присвоюючи їм "військові звання". Жителям надсилають "повістки", погрожуючи кримінальною відповідальністю за ухилення від вступу до їхніх лав. Також відбуваються незаконні затримання посеред вулиць та примусову доставку до "призовних пунктів".

"Такі дії окупаційних адміністрацій є незаконними. Це серйозне порушення норм міжнародного гуманітарного права, передбачених, зокрема, статтями 51, 147 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та визнаються воєнними злочинами", – зазначає генпрокурор.

Вона додала, що такі дії вчиняються окупаційними адміністраціями не вперше. Органами прокуратури вже здійснюються процесуальне керівництво в кримінальних провадженнях за аналогічними фактами. 4 лютого 2022 року, зокрема, вже було повідомлено про підозру "начальнику відділу військового комісаріату ЛНР по Жовтневому та Ленінському районах" за ч.1 ст. 438, ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 260 КК України.

Венедіктова нагадала, що стаття 51 Женевської Конвенції IV передбачає, що особи, що перебувають під захистом, не можуть бути примушені виконувати будь-яку роботу, що передбачала б їхню участь у воєнних операціях. У зв’язку з цим органи прокуратури вносять відповідні відомості до ЄРДР за ст. 438 КК України та закликають громадян, щодо яких вчиняються такі воєнні злочини, інформувати українські органи прокуратури та правопорядку для відповідного реагування.

Інформацію щодо таких фактів можна повідомляти:

  • Офісу Генерального прокурора – conflict@gp.gov.ua
     
  • Донецькій обласній прокуратурі - priom_gromad@don.gp.gov.ua, +380(66)477 17 03
     
  • Луганській обласній прокуратурі - zvernennia@lug.gp.gov.ua, (06452) 4-13-50

 евакуація "Л-ДНР"Венедіктова про евакуацію "Л-ДНР"

Нагадаємо, жителі окупованого Луганська і Донецька розповіли, що відбувається в їхніх містах протягом двох днів, відтоді як була оголошена евакуація населення і примусова мобілізація чоловіків.

18 лютого ватажок бойовиків Денис Пушилін заявив, що ситуація на Донбасі йде до повномасштабної війни. За його словами, через "загрозу наступу з боку України" розпочинається масова евакуація населення з "ДНР" до Ростовської області. Він повідомив, що там нібито для людей вже "готові місця прийому". Також почалася евакуація жителів "ЛНР". 

Майже одразу президент Росії Володимир Путін доручив уряду РФ виплатити евакуйованим у Ростов з окупованого Донбасу по 10 тисяч рублів. Також він наказав забезпечити їх гарячим харчуванням та медичною допомогою.

19 лютого журналісти дізнались, що евакуйованих мешканців "ДНР" тримають у холодних автобусах без їжі та туалету. Кореспондентка видання "Новая газета" Олена Романова повідомила, зокрема, що понад три десятки автобусів із жінками, літніми людьми та дітьми всю ніч простояли у селищі Червоний Десант Неклинівського району Ростовської області. Там для них мали організувати пункти тимчасового розміщення.

Тим часом мешканці Ростова-на-Дону і Ростовської області у мережі вкрай негативно відреагували на новину про те, що до них евакуюватимуть жителів "ЛНР" і "ДНР".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme