"Доплачувати не будемо": Вітренко відповів на пропозицію "Газпрому" щодо транзиту

Пропозиції щодо збереження транзиту російського газу через Україну в обмін на невигідні закупівлі неприйнятні

Редактор стрічки новин
"Доплачувати не будемо": Вітренко відпов…
Фото: Група Нафтогаз/Facebook

Про це заявив голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко в ефірі телеканалу "Україна 24", передає Depo.ua з посиланням на прес-службу енергетичної компанії.

Таким чином Вітренко прокоментував заяву голови правління російського "Газпрому" Олексія Міллера про готовність забезпечити та збільшити транзит газу через Україну при додаткових закупівлях російського газу.

"По-перше, це (заяву Олексія Міллера) можна поєднати з попередніми заявами Путіна, які фактично полягають у тому, що вони хочуть, щоб Україна напряму домовлялася з Росією. Але ці домовленості, і Путін натякав на це прямо, включали й імпорт російського газу. І так завжди було, що росіяни наполягали, щоб ми купували багато російського газу за ціною, яка є значно вищою за ринкову. І наслідком усього цього було те, що ми в середньому сплачували на $5 млрд більше за російський газ, ніж ми отримували за транзит", – зазначив очільник "Нафтогазу".

Він підкреслив, що Україна не прийме такі дискримінаційні пропозиції.

"Ось таке продовження транзиту, коли Україна ще має доплачувати Росії, нам не потрібне. Ми зараз витрачаємо менше на весь імпортований газ, ніж отримуємо за транзит. Зараз Україна в плюсі, ми отримуємо гроші в держбюджет. Якісь домовленості, які призводять до того, що гроші з України йдуть до Росії, нам не потрібні", – зазначив голова правління "Нафтогазу".

Вітренко також закликав тверезо оцінювати надійність будь-яких обіцянок російської сторони.

"Росія нам гарантувала безпеку в межах Будапештського меморандуму. Нам Будапештський меморандум-2 не потрібен. Ми не можемо вірити жодним гарантіям Росії після того, як вони всі гарантії… дуже цинічним способом про них просто забули, здійснили військове вторгнення в Україну", – додав Вітренко.

Нагадаємо, раніше прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що переговори про транзит газу через Україну після 2024 року залежатиме в тому числі від обсягів європейського попиту. 

Також нагадаємо, що 21 липня  США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Згідно з угодою, Німеччина зобов'язується добиватися продовження на 10 років договору між Києвом і Москвою щодо транзиту газу

Після оприлюднення угоди канцлер Німеччини Ангела Меркель подзвонила Путіну, щоб обговорити Мінські угоди та "Північний потік-2".

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков надіслав відкритий лист спікеру Палати Представників Конгресу США Ненсі Пелосі щодо будівництва можливого введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2". 

Читайте також: Поразка, але не кінець: Чому угода про "Північний потік-2" має стати для нас пігулкою від інфантильності

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme