Дозволить покарати винних за злочини в Криму та ОРДЛО: В ПАРЄ схвалили резолюцію щодо насильницьких зникнень

У ПАРЄ схвалили резолюцію щодо припинення практики насильницьких зникнень на території держав Ради Європи

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Дозволить покарати винних за злочини в К…
Фото: Parliamentary Assembly of the Council of Europe / Facebook

Документ містить пункти, важливі для подальшого справедливого покарання за злочини Росії в тимчасово окупованому Криму та ОРДЛО.

Про це повідомила народний депутат від "Слуги народу" й голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева, передає Depo.ua.

За її словами, це – особливо важлива резолюція для України.

"Адже з початку окупації АР Крим і міста Севастополя (Україна) було задокументовано 43 випадки насильницьких зникнень у Криму. Із 43 жертв насильницького зникнення 11 осіб (усі – чоловіки) залишаються зниклими безвісти, а один чоловік перебуває під вартою. Правозахисники також мають інформацію, що на непідконтрольній Києву території ОРДЛО безвісти зникли 479 осіб, на підконтрольній – 723 особи, на території, підконтрольність якої не визначено, – 329 осіб, а під час бойових дій – 31 особа", – розповіла нардеп.

Мезенцева уточнила, що українська делегація подала до резолюції шість поправок (попередньо схвалених комітетом більшістю голосів і підтриманих такою ж більшістю в залі).

"Зокрема, доповнили пункт важливою фразою, що Асамблея також висловлює глибоку стурбованість у зв’язку з незрозумілою долею та місцем перебування жертв насильницького зникнення на території РФ та територіях, підконтрольних Росії, включаючи АР Крим, місто Севастополь, частини Донецької та Луганської областей (Україна)", – пояснила вона.

Крім того, українська сторона домоглась доповнення пункту про визначення злочину насильницьких зникнень відповідно до Конвенції ООН про насильницькі зникнення, учасником якої є Україна та інші демократичні держави.

"Натомість Росія утримується від її ратифікації через злочини в Криму і на Донбасі", – зауважила Мезенцева.

Вона зазначила, що документ було також доповнено закликом до держав-членів РЄ, щоб термін давності, якщо він застосовується до насильницьких зникнень, був тривалим і пропорційним надзвичайній тяжкості цього злочину, а також враховував його тривалий характер.

"Це важливо в подальшому покаранні за злочини в Криму та ОРДЛО", – додала нардеп.

Насамкінець делегація України закликала держави-члени РЄ запровадити санкції проти державних органів, підконтрольних державі груп та осіб, причетних до справ про насильницьке зникнення на території держав-членів Ради Європи, або які перешкоджають ефективному розслідуванню таких випадків.

Дозволить покарати винних за злочини в Криму та ОРДЛО: В ПАРЄ схвалили резолюцію щодо насильницьких зникнень

Нагадаємо, дещо раніше уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями переслідує 130 громадян України. Із них 121 громадянин України (в тому числі дві жінки) перебуває в ув’язненні (15 – в тимчасово окупованому Криму, 106 – на території Російської Федерації) та дев'ять осіб позбавлені права на свободу пересування.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme