Екс-розвідники заявили про погрози кримінальним переслідуванням з боку ОП

Екс-розвідники Головного управління розвідки Роман Червінський та Юрій Семенюк повідомили про погрози з боку Офісу президента кримінальним переслідуванням причетних до операції по "вагнерівцях"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Екс-розвідники заявили про погрози кримі…
Скріншот

За словами розвідників, в Офісі президента їм пропонували брехати, що спецоперації по захопленню "вагнерівців" не було.

Про це Червінський заявив під час ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера", пише Depo.ua.

"Спочатку були погрози звільненнями, кримінальними провадженнями, які передавалися нібито з Офісу президента. Після наради в Офісі президента нам передавалися такі "посили" – "що ви будете притягнуті до відповідальності, ви маєте мовчати!" – сказав екс-розвідник.

Він додав, що у двадцятих числах лютого цього року вони були в керівників підрозділів, й останні це говорили прямим текстом.

"Взагалі намагалися переконати нас, мене особисто – ту людину, яка провела не менше 10 операцій – що це була російська операція. Мені було смішно, і тому я не мав бажання з ними про це говорити. І тому почалися погрози. Вони сказали, що вони анулюють наші паспорти, що вони почнуть кримінальні провадження" – наголосив він.

При цьому, як зауважив Червінський, після публікації документів про зміст операції на сторінці журналістки Яніни Соколової у Facebook, у ГУР звільнили майже всіх розвідників, причетних до захоплення "вагнерівців". Екс-розвідник вважає, що матеріали про проведення спецоперації були знищені та підроблені з метою приховати держзраду серед вищого керівництва держави.

Своєю чергою Семенюк додав, що знищення документів розвідки підпадає під кримінальну відповідальність. Він підкреслив, що такі документи охороняються впродовж п'яти років державною таємницею.

Нагадаємо, що 17 листопада проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер". Згідно з висновками розслідування, яке тривало впродовж року, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року.

Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом. Однак, як зазначають розслідувачі, за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент України Володимир Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів.

Голова ОП Андрій Єрмак нібито запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Розвідники натомість пропонували затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.

Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme