"Ердоган не пробачив би": Зеленський пояснив, чому не дав добро на операцію з "вагнерівцями"

Президент Володимир Зеленський заявив, що операція з затримання бойовиків російської ПВК "Вагнер" не була достатньо добре продумана

Редактор стрічки новин
"Ердоган не пробачив би": Зеленський поя…
Скріншот

Зеленський запевнив, що не дав дозволу на проведення спецоперації з затримання "вагнерівців", оскільки під час її проведення могли постраждати люди, зокрема, громадяни іноземних держав.

Про це президент заявив під час прес-марафону, передає Depo.ua.

За словами Зеленського, якби під час операції постраждали пасажири літака, яким мали б летіти "вагнерівці", це спричинило б масштабний міжнародний скандал.

Президент зазначив, що під час обговорення щодо підготовки операції з екс-головою ГУР Міноборони Василем Бурбою запитав у нього, чи повинен знати про операцію президент Туреччини Реджеп Ердоган, адже літак, яким мали летіти "вагнерівці", належить "Турецьким авіалініям". Бурба сказав, що не повинен.

"На літаку "Турецьких авіаліній", який вилітатиме із Мінська, будуть звичайні люди. Там будуть громадяни Туреччини, і не тільки, більше 100 людей. Ви пропонуєте, щоб ми приземлили літак в Україні. А якщо бойовики захоплять літак? Це можливо? Бурба відповів, що можливо. Чи може бути, що люди загнуть? Той сказав, що це навіть краще, ми звинуватимо у цьому інших. Я сказав: вважаю, що це не наша операція. Вона не продумана детально. Я готовий акцептувати будь-яку операцію, навіть цю, якщо будуть детально прораховані всі речі, і якщо не постраждають люди", – розповів Зеленський.

На цьому, за словами президента, розмова припинилася.

"Після Америки (звинувачення на адресу України у втручанні у вибори у США та імпічмент Трампа, – ред.) він (Бурба, – ред.) хоче втягнути Україну у величезний скандал з Ердоганом. Ердоган ніколи б нам цього не пробачив! Я з ним обговорюю такі речі за закритими дверима, як він нам допомагає. Я б ніколи не в'їхав у цю стіну. Тому я й говорив, ми не проводили цю операцію, нас втягнули", – сказав глава держави.

Після цієї розмови, за словами Зеленського, Бурба, зрозумівши, що його ідеї "були хлопнуті", вирішив злити цю інформацію у ЗМІ України.

Наступного разу Зеленський відмовився від зустрічі з головою ГУР. Тоді Бурба говорив про операцію з затримання "вагнерівців" з головою ОП Андрієм Єрмаком, і той нібито дав вказівку перенести операцію.

"Я більше не хотів зустрічатися з цією людиною ... Всі мої розпорядження письмові. Хіба міг Єрмак акцептувати операцію? В нього немає повноважень. Він (Бурба, – ред.) не мав повноважень його слухати – лише міністра оборони і президента", – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, під час прес-марафону президент Володимир Зеленський розповів про своє ставлення до колишнього голови ГУР Василя Бурби, який очолював скандальну операцію із захоплення "вагнерівців". Зеленський заявив, що вважає Бурбу "не розвідником, а, радше, СБУшником і бізнесменом" та розповів, що хотів його звільнити ще задовго до операції з "вагнерівцями".

Довідка: 17 листопада проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер". Згідно з висновками розслідування, яке тривало впродовж року, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом. Однак, як зазначають розслідувачі, за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент України Володимир Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів.

Голова ОП Андрій Єрмак нібито запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Розвідники натомість пропонували затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.

Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Читайте також: Прес-конференція Зеленського: Про що він розповідає

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme