ЄС та Україна спростять автомобільні перевезення

Єврокомісія погодила фінальний текст Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом на маршрутах Україна — ЄС. Угода передбачає виконання двосторонніх та транзитних перевезень українськими перевізниками без дозволів

Журналіст відділу новин
ЄС та Україна спростять автомобільні пер…
Прапори України та ЄС

Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури України, передає Depo.ua.

"Завдяки укладанню такої Угоди ми зможемо суттєво покращити і прискорити логістику між Україною та ЄС. Це критично важливо саме зараз, коли в умовах блокади морських портів українська економіка повністю залежить від стабільної логістики на західних кордонах", — заявив Міністр інфраструктури Александр Кубраков.

У міністерстві додали, що обсяг експорту автомобільним транспортом зріс у кілька разів через повномасштабну війну та блокування українських морських портів.

Відтак підписання Угоди скасує для перевізників необхідність отримання відповідних дозволів для перевезень на постійній основі. Крім того, Угода дозволить уникнути зупинки експорту українських товарів через автомобільні пункти пропуску на західному кордоні. 

За словами міністра Кубракова, Україна паралельно розбудовує прикордонну інфраструктуру, яка збільшить пропускну спроможність на західних кордонах. Також планують ліквідувати всі вузькі місця на кордоні.

Переговори щодо можливості укладання Спеціальної Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом розпочалися ще осінню 2021 року. А підписання документа заплановане наприкінці червня. 

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм заявив, що для перевізників підписання цієї Угоди "матиме таке ж значення, як скасування віз з країнами ЄС". 

Він додав, що за останні пʼять років ЄС став основним торговельним партнером України. Проте подальший ріст товарообігу був обмежений через нестачу дозволів на міжнародні перевезення. 

"Фактично дозвільна система була штучним бар'єром для здійснення вільної торгівлі, обмежуючи не лише двосторонню торгівлю, а й транзит наших товарів країнами ЄС", — сказав заступник міністра.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme