Європейці готові захищати Україну, – опитування

Більшість європейців вважають, що Євросоюз та НАТО мають захистити Україну від агресії Росії

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин
Європейці готові захищати Україну, – опи…
Фото: ministry_of_defense_ua / Instagram

Понад половина жителів Європи – 60% респондентів – переконані, що у разі вторгнення Росії Україну повинні захищати ЄС та НАТО.

Відповідне опитування провела Європейська рада з міжнародної політики (ECFR) в семи країнах, повідомляє Depo.ua з посиланням на DW.

Близько половини опитаних вважають, що обов'язок захищати Україну лягає на США, Німеччину і Францію. Проте в Німеччині, Італії, Польщі та Румунії віддали б перевагу відповіді на рівні НАТО, а у Фінляндії, Франції та Швеції –  відповіді на рівні Євросоюзу.

Фахівці ECFR кажуть, що президент Росії Володимир Путін може здивуватися тому, що більшість європейців готові захищати Україну. Так, у Польщі 65% людей переконані, що їхня країна має втрутитися у разі ескалації конфлікту. У Швеції з такою думкою згодні 43% опитаних, у Німеччині - 37%, а у Фінляндії – лише 20%.

Зазначається, що німці та французи менш за всіх готові миритися з можливими наслідками такої солідарності – високими цінами на енергоносії, напливом біженців з України та загрозою фізичного нападу або кібератак з боку Росії. А от серед респондентів у Польщі, Румунії та Швеції така перспектива викликає менше побоювань.

У можливість нападу Росії на Україну у 2022 році вірить 73% населення Польщі, 62% – Румунії, 55% – Швеції, 52% – Німеччини та Італії, 51% – Франції. І тільки у Фінляндії таких менше половини.

Нагадаємо, станом на сьогодні країни Заходу надали Україні військову допомогу загальною вартістю $1,5 млрд.

Сьогодні в аеропорт "Бориспіль" прилетів літак із військовою допомогою від Великої Британії для Збройних сил України. Британці передали Україні бронежилети, каски та іншу військову допомогу.

Як відомо, в ніч на 22 січня в аеропорт "Бориспіль" прибула перша партія оборонної допомоги зі США. Вона містила, зокрема, 90 тонн летальної зброї, в тому числі боєприпаси для захисників України. В цілому станом на зараз Україна отримала від США вже вісім літаків з додатковою матеріально-технічною допомогою.

Читайте також: Військова допомога Заходу: Яку зброю і техніку отримала Україна у 2021 році

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme