UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

"Газпром" зменшив постачання газу через Україну у півтора раза, – Вітренко

Голова правління НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що "Газпром" зменшив постачання газу через Україну у півтора раза

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
"Газпром" зменшив постачання газу через…
Фото: Група "Нафтогаз"/Facebook

Йдеться про зменшення обсягів з 65 до 40 мільярдів кубометрів природного газу.

Про це Вітренко заявив під час брифінгу, передає Depo.ua.

"Є реальна проблема з тим, що "Газпром" сьогодні набагато менше газу поставляє в Європу і це призводить до рекордного збільшення цін на газ там. Якщо минулого року "Газпром" забронював фізичні обсяги для транзиту через українську ГТС 65 млрд кубометрів газу, то цього року тільки 40 млрд кубометрів. Тобто зменшив постачання більше ніж в півтора раза", – зазначив голова "Нафтогазу".

Він також зауважив, що російська компанія намагається шантажувати Європу. Це робиться з метою отримати згоду на сертифікацію газового проекту "Північний потік-2"

"Вони кажуть європейцям, якщо ви хочете забезпечити себе газом, то можете отримати його тільки через "Північний потік-2". Це шантаж. І якраз свідоцтво того, що вони використовують газ як геополітичну зброю", – підкреслив Вітренко.

Нагадаємо, 20 серпня очільник "Нафтогазу" сказав, що "Північний потік-2" не запрацює. За його словами, попри технічну готовність російського газопроводу "Північний потік-2", працювати він як комерційний газопровід не буде.

18 серпня ЗМІ повідомили, що газопровід "Північний потік-2" мають добудувати 23 серпня. Також там додали, що газ будуть перекачувати в Німеччину, Нідерланди та Італію. Однак компанія Nord Stream 2 AG, яка є оператором газопроводу "Північний потік-2", спростувала цю заяву. При цьому неправдиві заяви про завершення "Північного потоку-2" обвалили ціну на газ у Європі на 10%.

Водночас 28 липня оператор "Північного потоку-2" повідомляв, що газовий проект завершено на 99%. Тоді на заключній ділянці газопроводу залишалося лише одне трубоукладальне судно. Оператор зазначив, що трубоукладальне судно "Академік Черський" виконало роботи в повному обсязі.

Відомо також, що 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні. Тоді канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що угода між Берліном і Вашингтоном щодо "Північного потоку-2" є доброю для України.

"Північний потік-2" - російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проекту є ВАТ "Газпром".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme