Глава Мюнхенської конференції наїхав на Росію за відмову від участі

Глава Мюнхенської конференції Вольфганг Ішингер розкритикував Росію за відмову від участі у форумі

Журналіст відділу новин
Глава Мюнхенської конференції наїхав на…
Фото: Скріншот

Крім того, вимоги Кремля надати йому "гарантії безпеки" він назвав "притягнутими за вуха".

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Deutsche Welle.

"Я вважаю це помилкою. Багато сотень міжнародних учасників та відповідальних осіб, звичайно, дуже шкодують, що Росія не з'явилася тут, у Мюнхені", – наголосив Ішингер.

Він зауважив, що основною темою зустрічі в Мюнхені стане питання, "що необхідно зробити, щоб російська сторона нарешті залишила цей загрозливий сценарій уздовж українського кордону та повернулася за стіл дипломатичних переговорів".

Згадавши про "гарантії безпеки", німецький політик зазначив, що НАТО за останні 18 років не зробило жодного кроку до подальшого розширення на схід.

"З якого дива зараз, через 18 років, порушувати це питання? Членство України в НАТО не обговорюється", – сказав він.

Ішингер припустив також, що за вимогами Кремля до Заходу насправді ховається глибше бажання повернутися до ситуації, в якій РФ була б оточена підлеглими країнами, змушеними відмовитися "від своєї повної незалежності".

На його думку, "з цього нічого не вийде".

"Тут, у Мюнхені, ми хочемо знову зібратися, щоб сказати: кожна європейська держава повинна мати можливість самостійно визначати свою долю. І при цьому не загрожувати іншим", – підсумував Ішингер й додав, що Росії ніхто не загрожує.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Путін відмовився від офлайн-участі в Мюнхенській конференції з безпеки.

10 лютого у МЗС РФ підтвердили, що Росія не братиме участь у Мюнхенській конференції. За словами офіційної представниці відомства Марії Захарової, "інтерес Москви у цьому заході помітно впав".

Водночас президент України Володимир Зеленський візьме участь у Мюнхенській конференції. Там він зустрінеться, зокрема, з віце-президенткою США.

Довідка: Мюнхенська конференція з питань безпеки була заснована в 1963 році як форум країн-членів НАТО. Це – міжнародний дискусійний майданчик, який щорічно збирає політичних лідерів з усього світу. 

На Мюнхенській конференції 2007 року президент РФ Володимир Путін виступив з промовою, присвяченою однополярності сучасної світової політики, баченню місця та ролі Росії в сучасному світі з урахуванням нинішніх реалій і загроз. Це була одна з перших відкритих заяв керівництва Росії про небажання миритися з поточним статусом Росії як одного з аутсайдерів світової політики.

Наміри Путіна перетворити Росію в один із полюсів світової політики жодним чином не відповідали місцю Росії у світовій економіці. Він показав, що Росія намагатиметься отримати своє місце в розподілі впливу не економічними, а силовими засобами.

Саме тому одразу після заяви Путіна на Заході (насамперед, у США) було заявлено про відновлення холодної війни. Американські делегати на конференції зійшлися на думці, що в промові Путіна мали місце "найагресивніші висловлювання, які будь-хто з російських лідерів робив з часів холодної війни".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme