Іран відмовляється обговорювати компенсацію за збиття літака МАУ

Іран відмовляється проводити зустріч для переговорів щодо виплати репарацій за збиття літака "Міжнародних авіаліній України" над Тегераном у січні 2020 року

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Іран відмовляється обговорювати компенса…
Фото: ЕРА

Представники Канади, Швеції, Великої Британії та України пропонували провести зустріч з Іраном у справі про збиття літака МАУ 22 листопада.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу МЗС України.

"Ми, міністри, які представляють Канаду, Швецію, Україну та Сполучене Королівство, висловлюємо глибоке розчарування тим, що Ісламська Республіка Іран не прийняла наші численні пропозиції зустрітися 22 листопада 2021 року для проведення переговорів щодо репарацій за збиття рейсу PS752", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Іран зобов'язаний виконати міжнародно-правове зобов'язання щодо репарацій у повному обсязі.

"Ми продовжуватимемо бути солідарними з сім’ями та близькими жертв PS752 у їхній глибокій втраті та стражданнях. Вони можуть бути впевнені, що Координаційна група залишиться єдиною у своїй цілі притягнути Ісламську Республіку Іран до відповідальності за цю трагедію", – наголосили у заяві.

Водночас представники Міжнародної групи з координації допомоги жертвам підкреслили, що в подальшому уникненні Іраном перемовин, вони розглянуть інші дії та "заходи щодо вирішення цього питання в межах міжнародного права".

Зауважимо, у неділю, 21 листопада, в іранському військовому суді розпочалися слухання у справі катастрофи пасажирського літака МАУ. На ньому були присутні десять військових різних рангів, яких підозрюють у скоєнні цього злочину.

Нагадаємо, раніше в Офісі генпрокурора пояснили, чому Іран не розкриває імена підозрюваних у збитті літака МАУ.

Довідка: 8 січня 2020 року невдовзі після зльоту з тегеранського аеропорту імені Імама Хомейні розбився літак Boeing-737 рейсу PS752 української авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ). Внаслідок трагедії загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

11 січня 2020 року Іран офіційно визнав, що збив український пасажирський літак "Міжнародних авіаліній України", але наголосив, що зробив це випадково.

30 грудня 2020 року в МЗС України заявили, що розмір компенсацій сім'ям загиблих в катастрофі літака МАУ в Ірані мають визначити під час переговорів.

17 лютого 2021 року Україна заявила, що сподівається у досудовому порядку вирішити з Іраном ситуацію довкола катастрофи українського літака біля Тегерану.

20 лютого Військова прокуратура Ірану завершила розслідування катастрофи літака МАУ і готує обвинувальний акт, щоб передати справу до суду

17 березня Іран оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака авіакомпанії МАУ в січні 2020 року.

6 квітня стало відомо, що у справі про збиття літака МАУ 10 іранським посадовцям висунули звинувачення.

26 квітня американські ЗМІ із посиланням на перехоплений запис переговорів іранських чиновників повідомили, нібито влада Ірану від самого початку знала причину катастрофи літака МАУ, проте перші три дні навмисно приховувала її.

За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України Олексія Данілова, Україна схильна вважати атаку на літак МАУ в Ірані терактом.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme