Китай підтримав російські вимоги щодо нерозширення НАТО

Очільник Китаю Сі Цзіньпін підписав угоду з президентом Росії Володимиром Путіним із засудженням розширення НАТО на схід

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Китай підтримав російські вимоги щодо не…
Фото: kremlin.ru

Згідно з угодою, сторони виступають проти подальшого розширення НАТО на схід, що передбачалося у російських вимогах "гарантій безпеки".

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Кремля.

"Сторони виступають проти подальшого розширення НАТО, закликають Північноатлантичний альянс відмовитися від ідеологізованих підходів часів холодної війни, поважати суверенітет, безпеку та інтереси інших країн, різноманіття їхніх цивілізаційних та культурно-історичних укладів, об'єктивно і справедливо ставитися до мирного розвитку інших держав", – йдеться у повідомленні.

Окрім цього Путін та Сі Цзіньпін дійшли згоди, що військово-політичні союзи чи коаліції підривають порядок у сфері міжнародної стабільності. Також Росія та Китай спільно критикують США за буцімто агресивні дії у світі.

Водночас Путін підтримав позицію невизнання незалежності Тайваню та визнав його невід'ємною частиною Китаю. Москва також анонсувала нову газову угоду з Пекіном та перехід торгівлі між країнами до національної валюти, через "непередбачуваність долара".

Нагадаємо, у грудні минулого року, на тлі стягування озброєння і військових до українських кордонів, Кремль висунув Заходу вимогу гарантувати, що Україна та інші європейські держави не будуть членами НАТО. Москва також заявила, що вимагає виведення військ НАТО із країн, що долучились до Альянсу після 1997 року, зокрема з Болгарії та Румунії. У Кремлі назвали ці вимоги "гарантіями безпеки". 

НАТО і його держави-члени відхиляють можливість Росії диктувати, кого брати чи не брати до Альянсу і де розміщувати війська, але кажуть, що готові на компроміси в питаннях контролю над озброєнням та масштабів військових навчань у Європі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг передав Росії письмову відповідь щодо "гарантій безпеки" 26 січня. Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія погрожувала почати військові дії у випадку невиконання її вимог щодо "гарантій безпеки". Томас-Грінфілд заявила, що США не хочуть збройного конфлікту, але налаштовані діяти рішуче.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme