Коли краще вакцинуватись, якщо перехворів на COVID-19, дорослому і дитині: Експертна думка директора Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторії Задорожної

Згідно з нормативними документами МОЗ, для безпечної вакцинації має пройти три місяці після хвороби
 

Журналіст відділу новин
Коли краще вакцинуватись, якщо перехворі…
Фото: ЕРА

Водночас, необхідно поки що вельми обережно підходити до вакцинації дітей при екстреному використанні вакцин.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю для Depo.ua розповіла професор, доктор медичних наук, директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна.

"Щодо цього існують нормативні документи МОЗ, згідно з якими потрібно, щоби пройшло три місяці, але водночас допускається інтервал 28 днів після лабораторного підтвердження діагнозу за умови відсутності симптомів хвороби", – повідомила Вікторія Задорожна.

При цьому вона відзначила, що кожна країна сама визначає відповідні правила.

"У деяких країнах цей термін становить шість місяців, і, крім того, для хворих використовується одна доза вакцини. Такий підхід мені видається раціональнішим, тим більше що в науковій літературі існує підтвердження його імунологічної ефективності", – пояснила доктор медичних наук.

Що стосується дітей, які перехворіли, то, на її думку, це питання потребує серйозного вивчення.

"Без якихось надзвичайних показань дітей, що перехворіли, вакцинувати поки не варто. Якщо ви сумніваєтеся в коректності поставленого діагнозу (ГРВІ чи інше респіраторне захворювання) дитині, то якщо є змога, краще перевірити специфічні антитіла до SARS-CoV-2, а тоді ухвалювати рішення", – підсумувала директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна.

Нагадаємо, раніше Вікторія Задорожна пояснила, у яких випадках варто вакцинувати від коронавірусу дітей і з якого віку це краще робити.

Читайте також: Директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна - про щеплення тих, хто перехворів на ковід, дітей і літніх людей

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme