Кожен 10-й працівник їдалень – хворий: В українських школах та дитсадках масово фіксують золотистий стафілокок

Під час перевірок працівників харчоблоків в закладах освіти у 10% людей виявили золотистий стафілокок

Журналіст стрічки новин
Кожен 10-й працівник їдалень – хворий: В…
Фото: Рixabay

Ці перевірки були раптовими, а здійснювали їх Центри контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я.

Про це пише Depo.ua із посиланням на прес-службу МОЗ.

Зазначається, що за вісім днів перевірок (з 11 по 19 жовтня) обстежили 9 117 людей у 3 002 закладах освіти. З-поміж згаданих працівників 3 951 — у закладах дошкільної освіти, 4 610 — у закладах загальної середньої освіти, 44 — у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, 436 — в інтернатах, 76 — в інших закладах.

Під час обстежень у 940 працівників виявили позитивний результат тесту на носійство стафілококу. Найбільше хворих — у школах (455) та дитсадках (422).

Працівників, які є носіями інфекцій, відсторонять від роботи на час лікування й до повного одужання. Відомство ще очікує результати 2 283 досліджень.

Нагадаємо, що у Хмельницькому у період з 8 до 10 вересня до медиків надійшло 93 екстрених повідомлення на захворювання харчовою токсикоінфекцією та гастроентероколітами. Захворіли 92 дитини молодших класів НВО № 1 та 1 мама, котра заразилася контактно-побутовим шляхом від своєї хворої дитини.

Уже 13 вересня було встановлено джерело збудника інфекції. Так, у чотирьох працівників  харчоблоку зі зразків, відібраних для аналізу, виділено золотистий стафілокок. З 12 зразків харчових продуктів у трьох стравах виявлено золотистий стафілокок (паелья, шніцель та інші); із 60 змивів у 27 зразках – золотистий стафілокок.

Директорку школи вже встигли покарати штрафом, однак її не відсторонили від роботи. Згодом на сайті ОПУ з'явилося повідомлення про те, що заступник керівника Офісу президента Юлія Соколовська вважає за необхідне відсторонити від роботи директорку хмельницького навчального закладу, де сталося масове захворювання дітей через виявлений у працівників харчоблоку золотистий стафілокок.

У середині вересня міністр Ляшко заявляв, що через ситуацію у Хмельницькому НВО №1 МОЗ відновить раптові перевірки на стафілокок.

Довідка: Золотистий стафілокок – це умовно-патогенний мікроорганізм, який викликає розвиток стафілококових інфекцій. Інфекції, як правило, мають вторинний характер і протікають у вигляді гнійно-запальних уражень. Причина його виникнення –  потрапляння в організм ентеротоксину, що виділяється Staphylococcus aureus (Золотистий стафілокок). Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока - отруєння настає у 90%, що вживали заражену їжу.

Джерелом стафілококової токсикоінфекції є зазвичай такі харчові продукти: м'ясні та рибні страви, молоко, сир, соуси, пудинги, але основним продуктом є кондитерські вироби з кремом. У молоко інфекція може потрапити з вимені корів, хворих на мастит. Свіжа риба і птиця зазвичай не містять стафілококів, але можуть бути заражені під час забою або при післязабійному обробленні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme