Кримські окупанти закрили Джеляла у СІЗО: Поки що на два місяці

Київський районний суд в окупованому Сімферополі заарештував на два місяці заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Кримські окупанти закрили Джеляла у СІЗО…
Фото: Facebook "Кримська солідарність"

Російська влада звинувачує його в організації "диверсії". Запобіжний захід ухвалили через "тяжкість злочину". Згідно з вироком, Джелял, якого затримали 4 вересня, буде перебувати у СІЗО до 4 листопада.

На суді обвинувач заявив, що заступник голови Меджлісу підозрюється в тяжкому злочині і може сховатися від правосуддя, повідомляє Depo.ua із посиланням на правозахисну організацію "Кримська солідарність".

Зазначається, що сторона захисту відкинула ці доводи та просила обрати Джелялу запобіжний захід у виді домашнього арешту. Втім, суд відхилив це прохання.

"Сторони захисту відкинула ці доводи і просила відмовити звинуваченням в клопотанні. У Джеляла є малолітні діти і хворі батьки, які перебувають у нього на утриманні. За його словами, домашній арешт допоміг би йому дотриматися балансу між інтересами правоохоронців і інтересами сім'ї", – йдеться у дописі.

Окрім цього, заступник голови Меджлісу зауважив, що звинувачення в організації "диверсії" не доведені, а основний мотив його затримання і арешту – ізоляція від суспільства.

"Я міг піддатися цьому кримінальному переслідуванню ще з 2014 року, але кожен раз, незважаючи на подібні загрози і прохання залишити територію Криму з боку моїх друзів, я повертався додому на свою батьківщину. Нещодавно відвідав установчий саміт "Кримської платформи", яка вкрай негативно оцінюється російською владою. Були публічні заяви керівництва Криму про переслідування учасників кримської платформи, але не дивлячись на подібні заяви і погрози я повернувся додому. У мене не виникає жодної думки про те, щоб не дивлячись на існуючий стан справ, а саме моє кримінальну справу, з яким я абсолютно не згоден, у мене немає ні найменшого бажання залишати Крим і свій власний будинок. Запобіжний захід у виді утримання під вартою вважаю абсолютно непотрібним", – заявив Джелял.

Уточнюється, що прокурор підтримав клопотання слідчого і сказав, що обрати інший запобіжний захід не представляється можливим.

Київський районний суд в окупованому Сімферополі заарештував на два місяці заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла

Окупанти арештували Джеляла

Нагадаємо, у суботу, 4 вересня, до заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла прийшли з обшуком у селі Первомайське Сімферопольського району Криму. Після цього його затримали і забрали. 

Також нагадаємо, що 3-4 вересня у Криму пройшли масові затримання кримських татар. Співробітники ФСБ затримали Ельдара Одаманова, Азіза Ахметова, Асана Ахметова, Шевкета Усеїнова та інших. 

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через нові незаконні обшуки і затримання кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський розцінив чергові обшуки й затримання кримських татар в окупованому Криму, як реакцію Росії на початок роботи "Кримської платформи".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme