КСУ визначив, як розбиратиметься із відстороненням Касмініна та Тупицького

Конституційний Суд визначив форму провадження у справі про відсторонення двох своїх членів

Журналіст відділу новин
КСУ визначив, як розбиратиметься із відс…
Фото: КСУ

Конституційний Суд розглядатиме справу про відсторонення президентом Володимиром Зеленським двох суддів КСУ – Олександра Касмініна та Олександра Тупицького – в порядку усного провадження.

Це означає, що під час засідань у цій справі будуть заслуховуватися сторонні особи, передає Depo.ua із посиланням на Telegram-канал нардепа від "Слуги народу" Ольги Совгирі.

Йдеться перш за все про народних депутатів, які внесли конституційне подання.

Крім того, на засіданнях КСУ з цієї справи чекають представників Верховної Ради і президента у Конституційному Суді, а також експертів.

"Слуга" Совгиря розповіла, як КСУ розглядатиме справу про відсторонення суддів Касмініна та Тупицького

Нагадаємо, 9 грудня 2021 року Державний департамент США запровадив санкції проти колишнього глави Конституційного суду України Олександра Тупицького. Також під санкції потрапила і дружина екс-посадовця Ольга Тупицька. Тупицького та його дружину внесли у санкційний список за значні корупційні дії, зокрема за отримання хабаря під час роботи в українській судовій системі. 

Олександр Тупицький: що про нього відомо

28 грудня 2020 року голові Конституційного Суду України Олександру Тупицькому було повідомлено про підозру у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка. 29 грудня Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Уже 27 березня глава держави скасував укази четвертого президента України Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду. Згодом стало відомо, що після звільнення Тупицького обов'язки очільника КСУ буде виконувати Сергій Головатий, який був заступником Тупицького.

5 квітня 2021 року КАС ВС прийняв позовні заяви до розгляду та відкрив провадження у справах за позовами Тупицького та Касмініна щодо оскарження указу президента, який анулював їх призначення на посаді. Але Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ Зеленського щодо скасування призначення Тупицького суддею КСУ. Згодом в Офісі президента заявили про наміри оскаржити це рішення суду. 

Також у 2020 році виник скандал навколо майна тодішнього голови КСУ Олександра Тупицького. Програма журналістських розслідувань "Схеми" повідомила, що Тупицький став власником земельної ділянки у 2018 році у селищі Кореїз АР Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно і доходи.

Водночас у відповідь Тупицький заявив, що не вніс земельну ділянку у Криму до декларації, бо не знав, як це зробити відповідно до законодавства у зв’язку з окупацією Росією півострова.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme