Лавров опублікував конфіденційне листування з колегами із Німеччини та Франції щодо "Нормандії"

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров опублікував конфіденційне листування з колегами із Німеччини та Франції Хайко Маасом і Жан-Івом Ле Дріаном щодо "нормандського формату"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Лавров опублікував конфіденційне листува…
Фото: росЗМІ

Таке рішення у відомстві аргументували бажанням "уникнути подальших спекуляцій", після того, як Росія зірвала зустріч у "нормандському форматі".

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на опубліковані листи.

Як зазначили в російському МЗС, оприлюднення першоджерел має виключити "спотворення позиції і ролі Росії" у врегулюванні конфлікту на Донбасі і підходу до проведення нормандської зустрічі на рівні глав міністерств.

При цьому, листування містить обговорення проекту підсумкового документа, який мали ухвалити під час зустрічі. Російська сторона називає відповіді Жан-Іва Ле Дріана і Хайко Мааса від 4 листопада такими, "що розчаровують", оскільки в підсумковий документ не будуть включені пункти, на яких наполягала Москва.

Йдеться про організацію прямого діалогу України з ОРДЛО, визнання конфлікту "внутрішньоукраїнським" а Росії – посередником у врегулюванні ситуації. У Москві продовжують наполягати на особливому статусі ОРДЛО, імплементації "формули Штайнмайєра" та внесенні відповідних поправок до Конституції України.

Своєю чергою, німецький та французький глави МЗС наголосили, що не можуть погодитися з такими пропозиціями.

У листуванні також є проект підсумкових домовленостей, який передбачає проведення саміту найближчим часом. під час зустрічі має відбутися обмін думок стосовно:

  • виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, найманців;

  • роззброєння всіх незаконних незаконних груп;

  • проведення Конституційної реформи в Україні, яка передбачає ключовий елемент децентралізації, а також особливий порядок місцевого самоврядування окремих районів Донецької та Луганської областей відповідно до "формули Штайнмайєра";

  • відновлення повного контролю над державним кордоном України з боку уряду України відповідно до Мінських угод.

Зауважимо, зустріч на рівні міністрів могла відбутися вже 11 листопада, втім, Росія вирішила заблокувати цю ініціативу.

Нагадаємо, днями міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що його російський колега Сергій Лавров продовжує уникати зустрічі в "нормандському форматі". Сам Лавров наголосив, що його країна не братиме участь у зустрічі в "нормандському" форматі, бо Україна досі нібито не виконала домовленості попереднього саміту. Кулеба ж називає такі відмазки Росії плювком в обличчя Німеччини та Франції. 

Відомо, що попередній саміт лідерів країн "Нормандської четвірки" відбувся ще у грудні 2019 року, в Парижі. Нову зустріч канцлерка Німеччини Ангела Меркель хотіла встигнути провести до завершення своєї каденції.

Читайте також: Віртуальна, уявна, чи капітулянтська: Яку зустріч із Путіним готує Зеленський

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme