Лікар розповів, чому люди по-різному п'яніють і чи буває пивний алкоголізм

Організм кожної людини по-своєму реагує на алкоголь. А нерідко одна й та ж людина по-різному реагує на ті чи інші види спиртних напоїв. Все дуже індивідуально, тому декому не завжди легко визначити, чи залежний він від алкоголю

Журналіст стрічки новин
Лікар розповів, чому люди по-різному п'я…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

У інтерв'ю Depo.ua завідувач амбулаторного відділення №3 комунального підприємства "Полтавський обласний центр терапії залежностей Полтавської обласної ради" Антон Смагін пояснив, чому так відбувається.

За словами лікаря, реакція організму людини на алкоголь залежить від стану виснаженості (перевтоми, перенесених нещодавно хвороб), виду їжі, яка вживається з алкоголем (або її відсутність), емоційного фону (перенесені стреси тощо).

Що стосується різних людей, то тут мають значення вага (чим більша, то більше алкоголю потрібно для досягнення відповідного ефекту), перенесені захворювання (наприклад, травми чи інфекції головного мозку, хвороби печінки), стать (жінки мають меншу частку води в організмі, що сприяє більш вираженому сп’янінню у порівнянні з чоловіками).

Лікар наголосив, що дослідження показують, що жіночий статевий гормон естроген робить деякі ділянки жіночого мозку більш чутливим до дії алкоголю. Через це жінки п'яніють швидше.

Смагін пояснив, що всі ці фактори впливають на толерантність – переносимість алкоголю, зменшуючи чи підвищуючи її. Також на це впливає "тренованість" ферментних систем, залучених у знешкодження алкоголю, та зміни у функціонуванні нейромедіаторних систем мозку.

"Часто можна почути історію, коли компанія пила на рівних, а один/одна випив/ла більше за всіх й "в жодному оці", ще й допомагав/ла іншим учасникам дістатися до дому чи до унітаза. Й часто це вважається ознакою здоров’я, хоча частіше це прояв того, що організм систематично перебував під дією алкоголю та виробив певні зміни, щоб протистояти дії цього зовнішнього агента", – зазначив лікар.

Водночас нарколог зауважує, що така адаптація є не безкінечною.

"Коли наступає пошкодження печінки (алкогольний гепатит або цироз), виникає зниження толерантності, й звичні дози починають викликати значне сп’яніння аж до отруєння, що примушує людину зменшувати дозу або переходити на слабші напої", – пояснив він.

Чи буває пивний алкоголізм

На питання, чому різні види спиртних напоїв так по-різному сприймаються людьми, лікар відповів, що має значення частота та кількість алкоголю в перерахунку на спирт. За його словами, випити дві пляшки 5% пива те саме, що випити 125 мл 40% горілки.

"Розмови про "пивний" алкоголізм – це маркетинговий хід наркологів (жарт). Ніде у світі не виокремлюють пивний, винний, коньячний чи текіловий алкоголізм. Щодо переносимості різних напоїв різними людьми, то, ймовірно, тут має значення індивідуальна реакція організму до домішок, які притаманні різним напоям", – резюмує Смагін.

Нагадаємо, раніше ми публікували пояснення лікаря, за якими критеріями можна визначити, людина просто любить випити чи серйозно залежна від алкоголю.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme