Як відрізнити любов випити від алкогольної залежності: Лікар назвав шість критеріїв

Багато людей не бачать різниці між просто любов'ю до спиртного й алкогольною залежністю. Через це вони часто продовжують вживати алкоголь, навіть попри наявні шкідливі наслідки

Журналіст стрічки новин
Як відрізнити любов випити від алкогольн…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

У інтерв'ю Depo.ua завідувач амбулаторного відділення №3 комунального підприємства "Полтавський обласний центр терапії залежностей Полтавської обласної ради" Антон Смагін пояснив, за якими критеріями можна чітко встановити, чи залежна людина від алкоголю.

Він зазначив, що, за визначенням Американської асоціації медицини залежностей (ASAM), "залежність – це хронічне захворювання, яке охоплює складні взаємодії між мозковими структурами, генетикою, навколишнім середовищем та життєвим досвідом людини".

"Тобто люди із залежністю вживають речовини або залучаються до діяльності, які стають компульсивними (непереборними), й часто продовжують це робити, попри наявні шкідливі наслідки", – пояснив Смагін.

Лікар назвав шість критеріїв, які допомагають встановити діагноз "алкогольна залежність":

  • сильне бажання або відчуття непереборної тяги до вживання;

  • порушення здатності контролювати вживання (початок, закінчення та дозу), внаслідок чого людина п'є довше, ніж планувала, а також безуспішні спроби скоротити або контролювати вживання;

  • стан відміни (похмільний синдром), що з’являється, коли рівень вживання зменшується або воно припиняється, причому вживання полегшує або попереджає цей стан;

  • толерантність – старі дози вже не викликають тих ефектів, як раніше, для їх отримання дозу потрібно підвищувати;

  • стурбованість прийманням алкоголю (заради прийому людина відмовляється від інших форм отримання насолоди та інтересів, багато часу витрачається на вживання, відновлення від наслідків вживання);

  • стійке вживання, попри наявні докази шкідливих наслідків.

Смагін зауважив, що діагноз може бути підтверджений у разі, якщо у людини спостерігаються три або більше критеріїв одночасно упродовж місяця або коротші періоди, що повторювались протягом року.

Він також звернув увагу, що частота та доза в критеріях діагностики відсутні. За словами лікаря, мають значення зміни в поведінці.

"Й це не про любов. Тому, щоб визначити, чи є залежність в описаних вище випадках, треба отримати додаткову інформацію щодо поведінки людини, пов’язаною з вживанням. Просто пройтися по критеріях – є/немає – й порахувати їх", – пояснив лікар.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві охорони здоров'я України пояснили, як зменшити кількість алкоголю в період свят та уникнути похмілля.

Читайте також: Алкоголік чи любитель: Онлайн-тест

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme