Літак Міноборони, який має евакуювати українців, не пускають в аеропорт Кабула

Військово-транспортний літак Іл-76МД 25-ї бригади транспортної авіації Повітряних сил Збройних сил України (ЗСУ), який сьогодні, 18 серпня, вилетів із військового сектору аеропорту "Бориспіль" до столиці Афганістану – Кабула – з місією евакуації громадян України та іноземців, досі не може потрапити у місце призначення

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Літак Міноборони, який має евакуювати ук…
Фото: Прес-служба ЗСУ

Станом на зараз немає безпечного коридору для доступу в аеропорт Кабулу, де ситуація залишається частково неконтрольованою.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу генерального штабу ЗСУ у Facebook.

Зазначається також, що ще не отриманий і дозвіл на зліт та безпечний вихід літака з території Афганістану.

"Тож наразі літак Іл76МД перебуває в аеропорту "Маскат" (Султанат Оман), де чекає вирішення даних питань та дозволу на евакуацію", – підсумували у ЗСУ.

Літак Міноборони, який має евакуювати українців, не пускають в аеропорт Кабула

Нагадаємо, раніше стало відомо, що до Афганістану вилетів літак Міноборони. Крім того, у Міністерстві закордонних справ (МЗС) розповіли, що відпрацьовують два плани евакуації українців.

Довідка: 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну. 

Мешканці столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

За даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Управління Афганістаном було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

16 серпня стало відомо, що Україна евакуювала з Афганістану майже 80 людей із п'ятьох країн.

Станом на 17 серпня вже понад 120 українців хотіли повернутися з Афганістану, в якому свою владу встановили таліби, в Україну.

Відомо, що переважна більшість українських громадян та членів їхніх сімей – дружин, батьків, дітей – перебувають у столиці захопленого талібами Афганістану, місті Кабул. 

Повідомлялося також, що на військовій базі в околицях Кабула залишилося 12 українців. 

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Захід хвалить Україну за евакуацію своїх громадян із Афганістану. Крім того, Кулеба розповів деталі про ситуацію з 12 українцями на військовій базі поблизу Кабула.

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme