Міжнародне енергетичне агентство звинуватило Росію у газовій кризі в ЄС

Росія могла б збільшити постачання газу Європі, однак не робить цього, щоб утримувати високу ціну на блакитне паливо

Редактор стрічки новин
Міжнародне енергетичне агентство звинува…
Фото: Pixabay

Глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль заявив, що Росія винна в енергетичній кризі в Європі, пов'язаній з дефіцитом газу.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Bloomberg.

Дані МЕА свідчать, що поставки російського газу в Європу скоротилися на 25% в четвертому кварталі 2021 року в порівнянні з минулим роком і знизилися на 22% в порівнянні з допандемічним рівнем.

"Через поведінку Росії на європейському газовому ринку існує сильна напруженість... поточний дефіцит в сховищах в Європейському Союзі в значній мірі пов'язаний з" Газпромом", – сказав Біроль.

Він наголосив, що Росія обмежує поставки газу в Європу в той час, як інші постачальники, такі як Норвегія, Алжир і Азербайджан нарощують їх.

Зазначається, що зараз сховища газу в ЄС заповнені тільки на 51% в порівнянні, тоді як зазвичай вони заповнені приблизно на 70% зазвичай.

Білоль заявив, що "Газпром" відповідає за половину дефіциту запасів в Європі.

Нагадаємо, у листопаді минулого року США заявили, що запроваджують нові санкції проти компаній, пов'язаних із російським газопроводом "Північний потік-2". Після цього у Європі різко зросла ціна на газ

Експерти пояснюють зростання цін на природний газ в Європі низькими запасами газу в сховищах через холодну зиму і слабкі темпи закачування, викликані дефіцитом пропозиції. 21 грудня газові ф'ючерси коштували рекордні $2004 за тисячу кубів.

Після цього із США відправилося більше 20 танкерів із газом до Європи. Перші з них уже дісталися до газових терміналів у Польщі та Нідерландах, що і спровокувало падіння ціни. 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme