Молдова готується заплатити "Газпрому" майже $80 млн для збереження постачання газу

Уряд Молдови виділить майже 80 мільйонів доларів на погашення боргу перед російською компанією "Газпром" для збереження постачання природного газу

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Молдова готується заплатити "Газпрому" м…
Фото: Pixabay

Кошти будуть виділені з грошей передбачених на збільшення капіталу підприємства Energocom, аби "Газпром" не припинив постачання газу до країни.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Молдови Андрій Спину під час прес-конференції, пише Depo.ua.

За його словами, 1,4 мільярда леїв, що приблизно дорівнює 80 мільйонам доларів, уже виділені з бюджету.

"Ми внесли поправки до бюджету і виділили для Energocom близько 2 млрд леїв для збільшення статутного капіталу... Ще 1,4 млрд залишилося", – зауважив Спину.

Зауважимо, вчора, 22 листопада, "Газпром" озвучив погрозу щодо відключення поставок газу через заборгованість Молдови перед компанією. Своєю чергою, у компанії "Молдовагаз" підтвердили отримання повідомлення лише через декілька годин.

Нагадаємо, раніше Молдова домовилася про закупівлю 1 млн кубометрів газу у польської компанії PGNiG. Вперше за часи незалежності Молдова купила газ не у Росії.

Днями повідомлялося, що "Газпром" погрожує Молдові припиненням поставок газу. Росія вимагає від Кишинева погасити борг за газ та домовитися про умови нового контракту з 1 грудня. 

Контракт Молдови з "Газпромом" від 2006 року закінчився 30 вересня. Сторони вирішили тимчасово продовжити договір на колишніх умовах на місяць, але країна "не має впевненості" в тому, що зможе домовитися про укладення нового договору для постачання з листопада.

Довідка: Між Кишиневом та "Газпромом" розгорається конфлікт, який має всі шанси перетворитися на повноцінну "газову війну". Причина полягає в тому, що російська компанія вимагає оплати не тільки за газ, який поставляла безпосередньо для Молдови — але і за блакитне паливо, що його використовували мешканці Придністров'я. Міністр інфраструктури та регіонального розвитку Андрея Спину наголосив, що країна готується до всіх можливих сценаріїв через нестачу газу. 

Читайте також: Газовий урок для України: Чому Молдові доводиться йти на поступки Кремлю

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme