Морська блокада РФ: Кулеба анонсував "спільні дії" з чорноморськими країнами

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна та чорноморські держави розпочали двосторонні консультації на тлі ситуації, що склалась в Чорному та Азовському морях

Журналіст відділу новин
Морська блокада РФ: Кулеба анонсував "сп…
Фото: Рixabay

Кулеба уточнив, що йдеться про морську блокаду Росією на тлі буцімто навчань. За його словами, генсек НАТО в Румунії також порушить це питання.

Про це Кулеба заявив під час брифінгу 11 лютого, передає Depo.ua.

"Вчора (10 лютого, – ред.) всіх стурбувало... безумовно, блокування Росією Азовського та Чорного морів. Ви могли бачити позицію України… Я хочу додати, що ми одразу звернулись по лінії МЗС… Ми одразу поінформували про ці дії РФ генерального секретаря ООН, Європейський Союз, керівництво дружніх держав", – нагадав міністр.

За його словами, було розпочато двосторонні консультації з чорноморськими країнами з метою "вироблення спільних дій".

"Чорне море і безпека Чорного моря стосується кожного з нас. Тому тут відповіді однієї країни буде недостатньо. Ми підключили партнерів для того, щоб підготувати скоординовані дії у відповідь", – зауважив урядовець.

Він додав, що Росія не повинна "мати свободи маніпулювати темою навчань для того, щоб блокувати по суті торговельні шляхи в Чорному морі".

"Зараз ви бачите, що з'явилась нова інформація щодо зміни координат навчань. Тому ситуація є динамічною. Ми уважно за всім стежимо й перебуваємо у постійних консультаціях з партнерами щодо стримування цих дій Росії і наших колективних дій у відповідь… Сьогодні генсек НАТО перебуває в Румунії. І з нашої ініціативи це питання – блокування Чорного та Азовського морів – буде предметом переговорів. Тому ми перебуватимемо на зв’язку і з НАТО, і з Румунією з цього приводу", – підсумував Кулеба.

Нагадаємо, 9 лютого Росія закрила для плавання обширні райони Азовського та Чорного морів на період з 13 по 19 лютого нібито у зв'язку із проведенням навчань, які передбачають ракетну та артилерійську стрільбу.

МЗС України висловило рішучий протест Росії, заявивши, що безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях.

Увечері 10 лютого керівник проекту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, моніторингової групи з кримських санкцій та свободи судноплавства Андрій Клименко, оприлюднив документ, згідно з яким Росія скасувала перекриття ділянок в Азовському морі. 

Повідомлялося також, буцімто росіяни готуються підірвати опори Керченського мосту і звинуватити в цьому Україну.

Читайте також: Росія перекрила Чорне море і готує провокації: Чи готова Україна до нападу з води

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme