МОЗ розробляє заходи для запобігання зараженню українців COVID-штамом "Омікрон": Подробиці

В Україні четвертий тиждень поспіль покращується динаміка показників захворюваності на COVID-19

Журналіст відділу новин
МОЗ розробляє заходи для запобігання зар…
Фото: Facebook Віктора Ляшка

Водночас у низці країн світу було зафіксоване поширення нового штаму коронавірусу – "Омікрон". Тому Міністерство охорони здоров’я розробляє заходи для запобігання зараженню ним українців.

Про це йшлося на селекторній нараді під головуванням президента Володимира Зеленського, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу глави держави.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, громадяни України, які побували в країнах, де виявлено "Омікрон" – у Південно-Африканській Республіці, Республіці Ботсвана, Зімбабве, Намібії, Лесото, Есватіні, Мозамбіку, – мають пройти самоізоляцію після повернення на батьківщину.

"Вже зараз ми закликаємо наших громадян утриматися від поїздок до країн, де було виявлено новий штам. Ухвалене рішення не пускати на територію України без проходження 14-денної самоізоляції осіб, які перебували на території визначених країн Південної Африки більше ніж сім днів впродовж останніх 14 днів. Надалі перелік країн може бути розширений", – наголосив він.

Водночас Зеленський зазначив, що українські громадяни, які наразі перебувають у вказаних країнах, мають:

  • уважніше ставитися до стану свого здоров’я;

  • дотримуватися протиепідемічних вимог;

  • негайно звертатися до місцевих медичних закладів у разі появи симптомів хвороби.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль доповів також, що станом на 29 листопада в Україні – 421 699 активних хворих, що на 100 тисяч менше, ніж три тижні тому.

Найбільше недужих – в Одеській та Херсонській областях. Найкраща ж ситуація – у Кіровоградській та Донецькій областях.

Нагадаємо, дещо раніше у ВООЗ розповіли, чи зможе COVID-штам "Омікрон" поширитись на глобальному рівні.

Повідомлялося також, що країни групи G7 вже сьогодні, 29 листопада, проведуть екстрену зустріч, на якій обговорять новий штам коронавірусу.

Водночас міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що новий штам коронавірусу "Омікрон" на сьогодні не виявлено на території України.

Довідка: Раніше стало відомо, що вчені вивчають новий штам коронавірусу B.1.1.529 після виявлення випадків зараження ним у Південній Африці. Новий варіант має 32 мутації. Науковці стверджують, що мутації цього COVID-штаму можуть вплинути на здатність вірусу інфікувати клітини і поширюватись та ускладнюють атаку імунних клітин на патоген.

Крім того, щонайменше дві мутації цього варіанта COVID-19 збільшують інфекційність та знижують розпізнавання антитіл.

26 листопада перший випадок зараження новим варіантом коронавірусу зафіксували в Європі. Інфікованою новим штамом COVID-19 виявилася людина, яка приїхала до Бельгії з-за кордону. 

Згодом Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) назвала новий штам коронавірусу грецькою літерою "Омікрон" та кваліфікувала новий варіант вірусу як той, що викликає занепокоєння. Згідно з даними ВООЗ, "Омікрон" має безліч мутацій і ризик повторного зараження – дуже високий.

Низка країн вже запроваджують карантинні обмеження через "Омікрон". Забороняються також подорожі до Південної Африки та в'їзд з цього регіону іноземців.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme