МВФ схвалив надання Україні майже 700 млн доларів траншу

Кошти з траншу МВФ будуть направлені на підтримку стабільності фінансової системи та боротьбу з наслідками пандемії коронавірусу

Редактор стрічки новин
МВФ схвалив надання Україні майже 700 мл…
Фото: imf.org

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення про надання Україні траншу в розмірі 699 мільйонів доларів.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на повідомлення на сайті МВФ.

МВФ також погодив продовження програми stand-by з Україною до кінця червня 2022 року. Окрім того, Фонд погодив прохання України щодо того, аби під час оцінювання до уваги не брався результат грудня 2020 року щодо граничного обсягу гарантованого державою боргу. Рішення зумовлено тим, що уряд вже застосував необхідні коригувальні дії.

Продовження виконання програми stand-by дасть можливість Україні отримати наступні транші від МВФ загальним обсягом понад 2 млрд доларів.

На чому зосередиться програма

  • Узгодженні фіскальної політики з умовами стійкості середньострокового боргу з одночасним захистом соціально вразливих груп; посиленні адміністрування доходів бюджету та зменшенні фіскальних ризиків від квазіфіскальних операцій, зокрема в енергетичному секторі; 
  • Забезпеченні незалежності центрального банку та зосередженні монетарної політики на поверненні інфляції до цільових значень;
  • Забезпеченні фінансового здоров’я банків для пожвавлення банківського кредитування приватного сектора; 
  • Боротьбі з корупцією та поступу впровадження судової реформи; 
  • Зменшенні ролі держави та власних інтересів в економіці для покращення бізнес-середовища, зміцненні корпоративного управління, залученні інвестицій та збільшенні потенціалу економіки.

"Вдячний раді директорів МВФ за позитивне рішення щодо завершення перегляду програми stand-by, яке передбачає виділення траншу обсягом близько $700 млн", - написав президент України Володимир Зеленський у своєму Twitter.

Зеленський про транш МВФ

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль також привітав рішення МВФ, вказавши, що кошти "будуть спрямовані на підтримку стабільності фінансової системи та боротьбу з наслідками COVID-19".

Нагадаємо, 18 жовтня Україна і МВФ домовилися про перегляд програми stand-by. А 19 жовтня, Рада терміново ухвалила необхідний для посилення незалежності НБУ законопроект.

Довідка: 9 червня 2020 року Рада виконавчих директорів МВФ затвердила 18-місячну програму stand-by з метою підтримки макроекономічної та фінансової стабільності в Україні. Фінансування за програмою складає 3,6 млрд СПЗ (близько 5 млрд доларів).

У 2020 році Україна отримала перший транш за програмою обсягом 1,5 млрд СПЗ, що становить близько 2,1 млрд доларів США.

За підсумками роботи Місії МВФ в Україні в межах завершення першого перегляду програми stand-by протягом 21 вересня – 18 жовтня 2021 року сторонами було досягнуто угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA). Це дало змогу винести на розгляд Ради виконавчих директорів МВФ питання щодо завершення першого перегляду діючої програми stand-by та продовження термінів її виконання для України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme