На Росії назвали відповідь Євросоюзу на "гарантії безпеки" круговою порукою

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова назвала відповідь Європейського Союзу на "гарантії безпеки" круговою порукою

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
На Росії назвали відповідь Євросоюзу на…
Фото: росЗМІ

За її словами, Кремль не буде приймати таку відповідь, написану главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на росЗМІ.

"Не можемо прийняти "колективну" відповідь, що нагадує "кругову поруку". Чекаємо на розгорнуту реакцію на поставлене нами запитання від кожного адресата. Ухилення від відповіді означає, що на Заході не хочуть визнавати за собою взяті за лінією ОБСЄ та Росія — НАТО зобовʼязання та намагаються дбати про свою безпеку нашим коштом", — наголосила речниця російського МЗС.

Захарова додала, що документ, як і лист генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, не має предметної відповіді на поставлене запитання.

"Натомість нам пропонується вступити в діалог щодо зміцнення безпеки. Нам, по суті, пропонують новий раунд обговорень щодо неподільності європейської безпеки. Цей принцип закріплено в основних документах ОБСЄ та Росія — НАТО, ухвалених на найвищому рівні. Обговорювати тут нема чого. Як і у випадку з мінським "Комплексом заходів" щодо України, треба просто виконувати відповідні домовленості безумовно та повною мірою", – зазначила вона.

Нагадаємо, у грудні минулого року, на тлі стягування озброєння і військових до українських кордонів, Кремль висунув Заходу вимогу гарантувати, що Україна та інші європейські держави не будуть членами НАТО. Москва також заявила, що вимагає виведення військ НАТО із країн, що долучились до Альянсу після 1997 року, зокрема з Болгарії та Румунії. У Кремлі назвали ці вимоги "гарантіями безпеки". 

НАТО і його держави-члени відхиляють можливість Росії диктувати, кого брати чи не брати до Альянсу і де розміщувати війська, але кажуть, що готові на компроміси в питаннях контролю над озброєнням та масштабів військових навчань у Європі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг передав Росії письмову відповідь щодо "гарантій безпеки" 26 січня. Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія погрожувала почати військові дії у випадку невиконання її вимог щодо "гарантій безпеки". Томас-Грінфілд заявила, що США не хочуть збройного конфлікту, але налаштовані діяти рішуче.

2 лютого іспанське видання El Pais оприлюднило документ, який є відповіддю США та НАТО та так звані "гарантії безпеки", запропоновані Росією. У своїй відповіді США заявили про готовність почати діалог з РФ з питань контролю за озброєннями у сфері ракет середньої і меншої дальності, а також обговорити з РФ взаємні зобов'язання щодо обмеження розгортання наступальних ракетних систем і сил в Україні.

Учора, 9 лютого Видання Politico написало, що Євросоюз у своїй відповіді Росії на вимоги "гарантій безпеки" закликав до переговорів та деескалації ситуації навколо України

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme