На саміті ЄС у Брюсселі проведуть "нормандську зустріч" без Росії

Посольство України в Німеччині та МЗС наразі готують "нормандську зустріч" президента Володимира Зеленського з президентом Франції Емманюелем Макроном і новим канцлером ФРН Олафом Шольцем

Журналіст стрічки новин
На саміті ЄС у Брюсселі проведуть "норма…
Фото: Pixabay

Вона відбудеться на Саміті ЄС у Брюсселі. Водночас "нормандський саміт" цього разу проведуть без президента Росії Володимира Путіна.

Про це в інтерв'ю ZN,UA розповів Посол України в Німеччині Андрій Мельник, передає Depo.ua.

"Наразі ми активно працюємо над тим, щоб уже найближчими днями на Саміті ЄС у Брюсселі відбулася перша зустріч нашого президента Володимира Зеленського з новим канцлером Олафом Шольцем та президентом Емманюелем Макроном у форматі N3", – заявив дипломат.

За його словами, саме Кремль загнав у глухий кут переговори "нормандської четвірки", а через відмову Путіна проводити зустріч ситуація залишається незмінною.

Водночас Німеччина зацікавлена у реанімуванні "нормандського формату", проте є сумніви, що новий німецький уряд зможе реанімувати формат за участі Росії.

"Думаю, в цьому мав би бути зацікавлений і сам канцлер Шольц. Адже йдеться не лише про реанімацію мирних переговорів, а й про повернення Німеччини на світову арену як держави-лідера... Росія почала вдаватися до відвертого шантажу, відкрито зайнявши позицію, буцім вона не сторона, а "посередник", а тому Москва й не планує повертатися за стіл переговорів. Тож, на мою думку, в Берліні все-таки сумніваються, що новому уряду вдасться цей формат реанімувати. Йдеться саме про повну реанімацію Норманді, про відновлення хоч якоїсь довіри до Росії. Бо довіру наразі майже цілком знищено. Пані Меркель постійно телефонувала Путіну. Ми навіть перестали рахувати, скільки цих дзвінків було за останні сім років. Але у нас склалося враження, що коли на початку канцлерка була схильна довіряти почутому від нього, то останнім часом – ні. Путін просто перестав виконувати будь-які обіцянки", – пояснив Мельник.

Нагадаємо, раніше голова офісу президента Андрій Єрмак, коментуючи підсумки розмови між президентами США та України Джо Байденом і Володимиром Зеленським, заявив, що США вирішили стати активним учасником мирного процесу з врегулювання ситуації на Донбасі. За його словами, це може бути паралельний трек разом з "нормандським форматом".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme