"Нас просто перестануть пускати до інших держав": Нардепка показала, як "купувала" COVID-сертифікат

Підробка COVID-сертифікатів становить загрозу не тільки для людей, які беруть участь у таких злочинних схемах, а й для держави

Редактор стрічки новин
"Нас просто перестануть пускати до інших…
Фото: ДПСУ

Народна депутатка, яка раніше вийшла з партії "Голос", Ольга Стефанишина провела експеримент щодо покупки фальшивого COVID-сертифіката.

Про це народна обраниця написала на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

За словами Стефанишиної, аби домовитися про покупку COVID-сертифіката представникам її команди знадобилося всього декілька хвилин. Відповідно до копії листування у месенджері, який оприлюднила депутатка, за COVID-сертифікат просять 2 тисячі гривень.

Депутатка припустила, що у реалізації таких схем беруть участь лікарі, адже дані для отримання фальшивого COVID-сертифіката вносяться у електронну систему охорони здоров'я.

"З переписки видно, що горе-бізнесмени не просто папірець підробляють, а й вносять дані в електронну систему охорони здоров’я. А отже, допомагає їм з цим "бізнесом" якийсь лікар", - йдеться у дописі.

Ольга Стефанишина листування про покупку COVID-сертифікатаОльга Стефанишина оприлюднила листування щодо покупки COVID-сертифіката

Вона наголосила, що через масову підробку українські COVID-сертифікати можуть перестати визнавати за кордоном.

"Що найгірше - люди, які користуються такими послугами, шкодять не тільки собі. Вони шкодять оточенню, бо наражають знайомих на небезпеку. І вони шкодять державі - бо інші країни не сліпі. Вони бачать, що підробка сертифікатів про вакцинацію в Україні користується популярністю. Які можуть бути наслідки? Нас просто перестануть пускати по наших сертифікатах до інших держав", - написала депутатка.

Законодавиця нагадала, що відповідальність за підробку таких документів в Україні досить жорстка: можна сісти у в‘язницю на кілька років або отримати чималий штраф.

"І це стосується всіх: і тих, хто замовляє, і тих, хто підробляє, і навіть медиків, які вносять фальшиві дані в систему", – наголосила вона.

Стефанишина також анонсувала засідання Комітету Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, який відбудеться сьогодні о 15 годині. На цьому засідання очікується звіт правоохоронних органів щодо припинення підробок сертифікатів про вакцинацію.

Ольга Стефанишина - допис у ФБ про покупку COVID-сертифікатів

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні планують суттєво посилити відповідальність за підробку COVID-сертифікатів і результатів ПЛР-тестів. 

Відповідно до законопроекту, який пропонує уряд, штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі до 2 років буде передбачено для тих, хто свідомо використовує підроблені документи.

Також штраф до 68 тисяч грн або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати посаду на 1-3 роки пропонується передбачити для лікарів, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення.

Крім цього, штраф до 170 тисяч або позбавлення волі до 3 років пропонується запровадити за підроблення таких документів із метою розповсюдження.

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme