"Не стидайтеся вдягати жилети": У МВС порадили, як журналістам захиститися від нападів під час акцій

Речник Міністерства внутрішніх справ (МВС) України Артем Шевченко порадив представникам професійних медіа, як захистити себе від нападів під час проведення акцій протесту та мітингів 

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
"Не стидайтеся вдягати жилети": У МВС по…
Фото: Рixabay

Потрібно, передусім, комунікувати з правоохоронцями. Крім того, необхідно мати відповідний зовнішній вигляд та "знаки", які вказують на те, що особа – журналіст.

Про це Шевченко заявив під час спілкування з журналістами під будівлею МВС, де триває акція "Безпеку – журналістам, покарання – нападникам", передає Depo.ua.

"Шановні друзі, ми вас дуже-дуже просимо і закликаємо… Поліція, безумовно, на всіх акціях присутня. Поліція, безумовно, робить все, що може для того, щоб забезпечити мирний перебіг акцій. А якщо він перетворюється на немирний – адекватно, відповідно до закону реагувати… Але ми дуже просимо вас також взаємодіяти з органами правопорядку. Із нами, як із комунікаторами, на масових акціях. Особливо, якщо логіка подій може передбачати силовий сценарій", – наголосив він.

Шевченко також попросив журналістів давати собі звіт, усвідомлювати, що вони приходять не просто на висвітлення якоїсь "мирної виставки квітів".

"Ви приходите на подію, де можливий силовий розвиток. Де правопорушники можуть активно провокувати правопорушення… Будь-ласка, я вас прошу – завжди і скрізь – чим більше на вас позначено, що ви представник медіа, тим краще. Тим краще для вас, тим краще для сил правопорядку, і тим більше шансів стримати правопорушника… Чим більше на вас бейджиків, наліпок, жилетів, мікрофонів – будь-чого, що показує, що ви – представник професійного медіа, тим менше шансів, що буде якась неприємна ситуація, біда. Не стидайтеся одягати на себе жилети, бейджі, наліпки", – підсумував речник МВС.

Нагадаємо, 14 серпня в Києві після завершення акції "Зупинимо капітуляцію" під Офісом президента на кореспондента видання "Букви" Олександра Кужельного було скоєно жорстокий напад.

Згодом у мережі оприлюднили відео, як молодики прийшли вибачатися до потерпілого.

15 серпня стало відомо, що поліція повідомила про підозру двом нападникам на журналіста під Офісом Зеленського. Ними виявилися львів’яни 2001 та 2004 років народження, які були учасниками акції протесту.

У межах розпочатого кримінального провадження за ч. 2 ст. 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України, слідчі за процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури повідомили фігурантам про підозру у скоєнні злочину.

Поліцейські також звернулися до суду з клопотаннями про обрання їм запобіжних заходів – за скоєне фігуранам справи загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme