Німецькому міністру довелося відбиватися: Відбулася тристороння зустріч щодо "Північного потоку-2"

Дискусія на зустрічі виявилася досить відвертою

Редактор стрічки новин
Німецькому міністру довелося відбиватися…
Фото: Lana Zerkal/Facebook

Сьогодні на полях "Кримської платформи" відбулася тристороння зустріч міністрів енергетики США, Німеччини та України.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Офісу президента.

Зазначається, що ця зустріч була продовження вчорашніх перемовин президента Володимира Зеленського та канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Під час зустрічі міністри енергетики України, США та Німеччини обговорили загрози для енергетичної безпеки України та всієї Європи від реалізації проекту будівництва газопроводу "Північний потік – 2", питання реформування енергетичного сектору України та запровадження новітніх технологій.

"Як озвучив президент України, ми не можемо дозволити Росії використовувати газ як зброю. Ми досить докладно обговорили важливість гарантування безпеки постачання газу, транзиту газу та ті кроки, які забезпечать гарантії для України щодо збереження транзитного потенціалу", – розповів міністр енергетики України Герман Галущенко на брифінгу за підсумками зустрічі.

За його словами, окремо міністри обговорили застосування Третього енергетичного пакета та питання посилення монополії російського "Газпрому" на європейському ринку, а також обговорювалася синхронізація енергосистем України та країн Європейського Союзу.

Міністри обговорили декларацію, укладену між США та Німеччиною щодо цього кілька тижнів тому.

"Ми також підтримуємо "зелений" курс України. Плануємо продовжувати тісну співпрацю щодо синхронізації енергетичних систем України та ЄС, щоб відігравати позитивну конструктивну роль у всіх питаннях, які є важливими для України в цій сфері", – сказав міністр економіки та енергетики Німеччини Петер Альтмаєр.

Міністри економіки США та Німеччини на Кримській платформі

За його словами, багато німецьких компаній готові інвестувати у виробництво "зеленого" водню в Україні, що позитивно позначатиметься на декарбонізації економіки країни.

Альтмаєр зауважив, що це була хороша та змістовна дискусія, під час якої йшлося про питання постачання газу до країн Європи й забезпечення безпеки його транзиту через Україну.

Радниця міністра енергетики, колишня заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль розповіла на своїй сторінці у Facebook, що дискусія під час зустрічі була досить гострою.

"Карфаген має бути зруйнований. Експортні газогони Росії мають працювати в рамках обмежень Третього енергетичного пакету.Власне, на цьому зійшлися сьогодні представники США, Німеччини та України. Тристороння зустріч міністрів енергетики на полях Кримської платформи вийшла жвава та жива. Буду відвертою, німецькому міністру часом доводилося відверто відбиватись", – розповіла чиновниця.

Також, за її словами, позиція США та України під час цих переговорів була максимально близькою.

"Німецький підхід "Росія нас ніколи не підводила, а що вони там роблять із Східною Європою геть інше" - більше не працює. Що хочеться підкреслити - позиція України і США була настільки близькою, наскільки це в принципі можливо. І Німеччина вже в позиції "намагаємось виправдатись хоч якось". Але це відверто слабко виходить", - йдеться у повідомленні.

Зеркаль також відзначила, що американська міністерка на зустрічі не добирала слів, говорячи про російський газ.

"Очільниця американського міністерства енергетики Дженіфер Гренхольм була просто блискуча. Теза про те, що російський газ найбрудніший в світі через шалені викиди СО2 в процесі видобутку та транспортування, так само як через корупцію, шантаж та маніпуляції - просто бальзам на серці.

Сьогодні попереду ще багато зустрічей, в тому числі двостороннє спілкування з американською делегацією", - написала Зеркаль, додавши, що інформуватиме надалі про наступні раунди переговорів.

Зеркаль про тристоронні переговори міністрів енергетики США, України та Німеччини

Нагадаємо, 22 серпня відбувся візит канцлера Німеччини Ангели Меркель в Україну. Під час спільної з президентом України Володимиром Зеленським прес-конференції Меркель заявила, що виступає за якнайскоріше продовження транзитного договору між Росією та Україною, однак додала, що Україні слід готуватися до скорочення обсягів транзиту російського газу

Довідка: 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні. Тоді канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що угода між Берліном і Вашингтоном щодо "Північного потоку-2" є доброю для України.

"Північний потік-2" - російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проекту є ВАТ "Газпром".

Читайте також: Тригодинне прощання: Чи досягла Меркель своїх цілей у Москві

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme