Нова фаза гібридної війни: Вихідними Україна зафіксувала 10 "класичних" фейків

Україна перебуває в центрі дезінформаційної війни. Лише минулими вихідними було зафіксовано 10 "класичних" фейків 

Журналіст відділу новин
Нова фаза гібридної війни: Вихідними Укр…
Фото: Скріншот

За словами міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, ЗМІ і в ОРДЛО, і на Росії працюють за "темниками", використовуючи маніпуляції та провокації.

Про це він розповів під час брифінгу 21 лютого, передає Depo.ua.

"Ми перебуваємо зараз, фактично, в центрі дезінформаційної війни. Гібридної війни. Лише цими вихідними центр викрив 10 класичних фейків, які відбувались. Мені, як колишньому продюсеру, було смішно дивитись… Фактично вони працюють за "темниками"… За якими і ОРДЛОвські ЗМІ, і ЗМІ російські, використовуючи маніпуляції та провокації намагаються дезінформувати наше суспільство", – наголосив урядовець.

За його словами, варто згадати хоча б про "вивіз українців на РФ".

"Де вони перебувають в якихось наметах. Дехто з них уже починає повертатись. Інформація, що там тисячі, чи десятки тисяч людей не зовсім відповідають дійсності. Але, тим не менше, ми маємо відповідати на це, повідомляти українців і світ про те, що насправді відбувається", – зауважив Ткаченко.

На думку міністра, з 17 лютого, коли розпочалась активна фаза обстрілів на Донбасі, Україна вступила і в нову фазу гібридної війни.

"Росія намагається незмінно брехати про Україну і росіянам, і всьому світові. Фактично Москва ультимативно оголошує свої законні права на Україну, пострадянський простір, а також Східну Європу. І цілком прозоро натякає, що готова до агресії", – пояснив він.

Ткаченко зазначив, що російський слід присутній і в кібератаках на державні сайти.

"Інформаційні ресурси РФ і бойовиків створюють свою картинку війни і запускають свої великі провокації. Російські окупаційні війська здійснюють масовані обстріли українських поселень поруч із лінією розмежування. Не припиняються маніпуляції та бридкі провокації в ОРДЛО, фейкові підриви, в яких звинувачують українську сторону, записані завчасно відеозвернення окупаційних військ… Їхня мета завдяки фейкам та провокаціям переконати і жителів ОРДЛО, і світ, що Україна готується до наступу. Що, відповідно, є повною брехнею", – розповів він.

Крім того, Ткаченко закликав українців і світ послуговуватися виключно офіційною інформацією.

"Всі наші офіційні джерела доступні 24 на 7. Активно реагують на ту чи іншу проблему. Тому що інакше ми стаємо заручниками інформаційних провокацій, які розповсюджують росіяни. Їхня мета – посіяти паніку, хаос, заплутати світ, і завдяки фейковим приводам вдатися до ескалації та посилення воєнних дій", – підсумував він.

Нагадаємо, 18 лютого було опубліковане відео очільників окупаційних адміністрацій "ЛНР" та ДНР" Леоніда Пасічника та Дениса Пушиліна про евакуацію жителів псевдореспублік через нібито загрозу "провокацій з боку України". Майже одразу самопроголошених ватажків викрили у брехні: ролики було записано ще 16 лютого. 

19 лютого Росія вкотре зірвала зустріч Тристоронньої контактної групи. Українська делегація наголосила, що неучасть Росії в ТКГ свідчить про її свідомий намір продовжувати нагнітання ситуації. 

Згодом Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки опублікував "республіканський темник" про те, як російській пропаганді "правильно" розповідати про депортацію українців з окупованих територій і висвітлювати "свавілля" українських військових.

Крім того, в мережу потрапили "темники" і телефони спікерів для російських пропагандистів на Донбасі. Російські окупанти намагаються звинуватили українських військових у воєнних злочинах на Донбасі.

Читайте також: Пекельні вихідні в ООС: Російські терористи 255 разів обстріляли позиції ЗСУ (КАРТА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme