Новим президентом ПАРЄ став нідерландський сенатор

Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) було обрано представника від Нідерландів Тіні Кокса

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Новим президентом ПАРЄ став нідерландськ…
Фото: Telegram Марії Мезенцевої

За Кокса в очільники ПАРЄ проголосували 164 особи. Тоді як кандидатку від України підтримали 80 голосами.

Про це повідомила сама кандидат від України – народний депутат від "Слуги народу" Марія Мезенцева – у своєму Telegram, передає Depo.ua.

"Президентом ПАРЄ був обраний Тіні Кокс. За нього проголосували 164 члени Асамблеї, за мене – 80. Я вважаю, це дуже чудовий результат, який показує, що Асамблея не об‘єднана в питанні мовчазного обрання президента за політичною домовленістю, як це було з 2008 року. Ми можемо і повинні переглядати старі порядки, бо зараз вже 2022 рік, і нові виклики, і нові можливості", – йдеться у дописі.

Мезенцева також подякувала всім, хто підтримав її кандидатуру в президенти ПАРЄ.

"Дякую кожному з 80 хто підтримав мене. Це amazing і це неймовірно… Це історичний момент для України, коли вперше ми мали кандидата в президенти (ПАРЄ, – ред.) від України за всі роки членства, – лише початок нашого шляху до лідерства в Асамблеї", – наголосила вона.

Зазначимо, що кандидатуру Мезенцевої запропонували 40 колег із різних країн та майже усіх партій ПАРЄ, окрім тієї, від якої йшов депутат із Нідерландів.

Новим президентом ПАРЄ став нідерландський сенатор

Нагадаємо, 24 січня у Страсбурзі розпочала роботу зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Вона триватиме до 28 січня.

Дещо раніше делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) разом з колегами з інших країн оскаржила повноваження росіян. З 30 необхідних голосів для оскарження повноважень російської делегації у ПАРЄ було набрано 49.

Довідка: Мартінус Йозефус Марія "Тіні" Кокс – нідерландський політик, член Соціалістичної партії, депутат Сенату від цієї партії та голова її фракції в Сенаті з 10 червня 2003 року.

Кокс відомий своєю проросійською позицією у ПАРЄ. Так, у квітні 2019 року він підготував доповідь "Роль і місія ПАРЄ: головні виклики майбутнього", в якій обстоював створення альтернативного механізму запровадження санкцій проти країн, які порушують принципи Ради Європи.

На думку українських делегатів, первісний текст доповіді містив норми, які давали змогу повернути в асамблею делегацію Росії.

10 квітня 2019 року ПАРЄ схвалила резолюцію про підтримку цієї доповіді Кокса, з остаточного тексту якої згадані норми було вилучено.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme