Переговори з росією відбудуться 14-15 березня: Говоритимуть про компенсацію

Наступний - четвертий – раунд переговорів України та росії відбудеться 14 або 15 березня

Журналіст стрічки новин
Переговори з росією відбудуться 14-15 бе…
Фото: Twitter Михайла Подоляка

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, під час четвертого раунду переговорів з росією, який відбудеться 14–15 березня, будуть обговорювати компенсацію кремля за руйнування в Україні.

Про це Подоляк повідомив в інтерв'ю російському провладному виданню "Коммерсант", передає Depo.ua.

"Щойно буде напрацьовано взаємні зустрічні вже юридичні формати, буде призначено зустріч — четвертий раунд переговорів. Це можливо завтра, післязавтра", – сказав Подоляк.

Він додав, що під час переговорів обговорюється ще один компонент – масштабні інфраструктурні руйнування в Україні та компенсація від росії.

"У нас же, на жаль, попри всі заяви про те, що удари завдаються лише по військовій інфраструктурі, удари завдавалися дуже часто і останнім часом особливо інтенсивно, по цивільній інфраструктурі. Вона суттєво зруйнована, особливо у прикордонних областях, у частині центральних областей. Відповідно, мають бути чітко прописані компенсаторні механізми: коштом чого та коштом якого бюджету все це відновлюватиметься. Це, даруйте, суми в мільярдах доларів, якщо беремо попередню оцінку", – зазначив Подоляк.

Він наголосив, що російська сторона набагато адекватніше вже дивиться на це питання.

"Але ще якийсь час має пройти, щоб вони загалом на 100% розуміли ситуацію, в яку потрапила саме росія, а не Україна", – зауважив представник України в переговорній групі.

За його словами, договір між Росією та Україною має бути багатокомпонентним.

"Він повинен включати кілька позицій. Насамперед позиції, що стосуються припинення власне війни як такої. Другий пункт – процедура, швидкість за тимчасовими параметрами виходу російських військ із території України. Третя частина – це мирна угода. Яким чином мир буде гарантовано. І тут повертаємось до ключового моменту, довкола якого все й будується — гарантії безпеки Україні, щоб подібні ситуації не повторювалися", – заявив Подоляк.

Нагадаємо, 28 лютого відбувся перший раунд переговорів між Україною та Росією, 3 березня був другий тур перемовин, а 7 березня – третій раунд.

За словами Подоляка, українська та російська делегації безперервно проводять переговори у відеоформаті.

Повідомлялося також, що очільник РФ Володимир Путін категорично відмовився зустрічатися з лідером України Володимиром Зеленським для мирних перемовин.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme