Під час перевірок COVID-фонду в Україні виявили проблеми на 30 млрд грн

Державна аудиторська служба опублікувала аудит фонду боротьби з COVID-19 за 2020 рік в Україні та вказала на проблемні питання на 30 мільярдів гривень

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Під час перевірок COVID-фонду в Україні…
Фото: Depo.ua

Йдеться про аудит ковідного фонду, який вимагає від України МВФ для продовження співпраці.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на дані у звіті Держаудитслужби.

Зазначається, що на ковідний фонд виділили 78,4 мільярда гривень, з яких було використано 67,9 мільярда гривень. Водночас під контролем перебували лише близько 60 мільярдів.

Найбільше порушень зафіксували саму під час проведення  аудиту фонду та державних програм. Зокрема, Держаудитслужба проводила перевірку 12 державних установ. Серед них найкраще використали кошти у МВС та ДУС. Найгірше впоралися у Фонді держмайна (використали 30% виділених коштів) та Мінсоцполітики (58%).

Уточнюється, що найбільше проблем виявили в "Укравтодорі" – 12,6 мільярда гривень, з яких 5,9 мільйона було усунено. Одразу за агентством в "антирейтингу" розташовано Мінсоцполітики, де знайшли проблем на 7,6 мільярда гривень, та Мінекономіки – 5 мільярдів гривень.

Окрім цього у МОЗ виявили порушень на 3,9 мільярда гривень, проте контролем охопили лише 66% коштів. Саме щодо МОЗу відкрили 22 кримінальних провадження за матеріалами аудиту.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що нардепи зі "Слуги народу" заблокували створення ТСК по розкраданню "ковідного" фонду. Нардепи одностайно проголосували проти створення слідчої комісії.

Довідка: Кабінет міністрів 22 квітня 2020 року затвердив порядок використання коштів Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Від початку у Фонд закладалося 64,7 мільярда гривень, ці кошти передбачені у державному бюджеті.

З урахуванням змін, ухвалених законами України та рішеннями уряду, обсяг Фонду сягнув 66 мільярдів гривень. Частину з них було витрачено на будівництво доріг. Як пояснювала влада, це необхідно для того, щоб медики могли якнайшвидше діставатися до хворих у віддалені місцевості. Такі дії влади спричинили суспільне обурення.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme