"Підозру не отримував": Адвокат розповіла, де перебуває розшукуваний НАБУ нардеп Кузьміних

Адвокат Лариса Криворучко повідомила, що народний депутат Сергій Кузьміних, якого викрили на хабарі у понад півмільйона гривень, перебуває в медичному закладі на лікуванні

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
"Підозру не отримував": Адвокат розповіл…
Фото: Facebook Сергія Кузьміних

Криворучко додала, що її клієнт нардеп Кузьміних станом на зараз повідомлення про підозру не отримував.

Про це адвокат заявила в ефірі "Україна 24", передає Depo.ua.

"Мене, як адвоката, не було повідомлено щодо повідомлення про підозру. І будь-яких повісток ні я, ні мій клієнт не отримували", – наголосила вона.

Криворучко розповіла, що 28 січня 2022 року Кузьміних дійсно отримав декілька повісток із процесуальним статусом свідка на 31 число.

"31 січня клієнт захворів. Я, як його адвокат, до канцелярії НАБУ надіслала відповідний письмовий документ. Про те, що НАБУ цей документ не отримало, це брехня. Тому що мені прийшло письмове підтвердження електронною поштою з НАБУ про те, що вони отримали цей документ", – уточнила вона.

Криворучко зазначила, що для того, щоб детектив НАБУ, котрий викликав нардепа, оперативно отримав інформацію, вона йому зателефонувала і повідомила, що Кузьміних перебуває на лікарняному.

"І, відповідно, поінформувала про те, що я письмово в канцелярію НАБУ надіслала документи. Крім того, я уточнила у детектива НАБУ, в якому процесуальному статусі викликається мій клієнт станом на 31 січня 2022 року. Детектив НАБУ мені повідомив: "В якості свідка"… Тобто мені, як адвокату, з 21.01.2022 (дати нібито події, в якій зачіпаються права мого клієнта) до 31.01.2022 слідство НАБУ чітко підтверджує, що мій клієнт не є ані підозрюваним, ані затриманим. Детектив чітко сказав. У мене немає підстав не вірити детективу НАБУ. Тому я, як адвокат, спілкуюсь виключно мовою документів і процедурами, що прописані в Кримінально-процесуальному кодексі", – зауважила юрист.

Вона повідомила, що зараз її клієнт перебуває в медичному закладі.

"Він не може, у зв'язку з лікуванням, залишити цей заклад. Тому що відбувається лікування – крапельниці, інші медичні процедури. Ця інформація охороняється медичним законодавством і є медичною таємницею", – додала Криворучко.

Водночас де саме та в якій медичній установі перебуває Кузьміних вона не повідомила.

"Зрозумійте вірно. У прямому ефірі я таку інформацію надати не можу, оскільки всі зацікавлені громадяни… Уявляєте, скільки людей прийдуть у лікарню поспілкуватися з моїм клієнтом?.. Він зараз не в тому стані. У нього стан здоров'я не дозволяє надавати прийоми та спілкуватися з великою кількістю людей. Щодо стану здоров'я, він – достатньо стабільний. Але в нюансах я не розбираюся. Лікарі сказали, що він продовжує лікування", – наголосила Криворучко.

Адвокат уточнила, що "31 січня 2022 року повідомила НАБУ про орієнтовні строки лікування, згідно з прогнозами лікарів, – близько 10 днів". 

"Згідно з вимогами медичного законодавства щодо оформлення документів, медичний документ, що підтверджує лікування людини видається особі, котра лікувалась, після завершення лікування. Відповідно, після того, як буде завершене лікування, буде медичний документ на руках. Ми копію цього документу надамо в органи НАБУ, якщо мій клієнт дійсно є підозрюваним", – підсумувала вона.

Нагадаємо, народного депутата від "Слуги народу" Сергія Кузьміних затримали 28 січня, коли він отримував хабар у розмірі 558 тис. грн. Згідно з даними слідства, гроші він просив за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями й лікарнею у Житомирській області.

31 січня генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала Кузьміну підозру. У НАБУ повідомили, що тричі викликали його на допит, але він проігнорував це.

2 лютого стало відомо, що Кузьміних написав заяву про вихід із фракції "слуг" на час розслідування справи. Відповідного листа він направив голові партії Олені Шуляк та очільнику фракції Давиду Арахамії. Нардеп просить виключити його з числа членів фракції "тимчасово з можливістю повернення", якщо його невинуватість буде доведена у встановленому законом порядку.

3 лютого Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) опублікувало повістку про виклик Кузьміних для вручення письмового повідомлення про підозру та допиту. Крім того, Кузьміних було оголошено в розшук через: систематичну неявку підозрюваного на виклики правоохоронних органів; відсутність його за місцем проживання; переховування від детективів НАБУ.

Водночас 4 лютого сам Кузьміних заявив, що "з подивом дізнався з інтернету" про свій розшук. Він звернувся до детективів НАБУ й наголосив, що не переховується і не має такого наміру. Крім того, нардеп повідомив, що готовий "брати участь у всіх процесуальних діях" і "більш за всіх зацікавлений розповісти, що відбулось, і відстоювати свою позицію в суді".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme