Викритого на хабарі нардепа Кузьміних оголосили в розшук і викликали у НАБУ: Коли й навіщо

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) опублікувало повістку про виклик народного депутата Сергія Кузьміних, викритого на хабарі у понад пів мільйона гривень, для вручення письмового повідомлення про підозру та допиту

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Викритого на хабарі нардепа Кузьміних ог…
Фото: Прес-служба НАБУ

Крім того, НАБУ оголосило нардепа Кузьміних у розшук.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу НАБУ.

Згідно з повісткою, нардеп має прибути в НАБУ о 10:00 7 лютого.

"Повістка про виклик Кузьміних Сергія Володимировича, проживаючого за адресою м. Житомир. Вам необхідно прибути 07.02.2022 о 10 год. 00 хв, до Національного антикорупційного бюро України за адресою: м. Київ, вул. Василя Сурикова, 3, для участі у врученні письмового повідомлення про підозру та допиті у процесуальному статусі підозрюваного у кримінальному провадженні № 42021000000002617 від 16.12.2022", – йдеться у документі.Викритого на хабарі нардепа Кузьміних викликали у НАБУ

У розшук Кузьміних оголосили через:

  • систематичну неявку підозрюваного на виклики правоохоронних органів;

  • відсутність його за місцем проживання;

  • переховування від детективів НАБУ.

У НАБУ нагадали, що нардепа викрили "на гарячому" 28 січня 2022 року, а 31 січня генеральний прокурор підписала повідомлення про підозру за ч. 2 ст. 369-2 КК України.

"Відповідно до приписів ст. ст. 111 та 135 КПК України зазначене повідомлення про підозру скеровано за місцем роботи – до Верховної Ради України та за відомими місцями проживання та реєстрації, отже з 31 січня 2022 року народний депутат в розумінні Кримінального процесуального кодексу України набув статусу підозрюваного, що відповідно до ст. 42 КПК України покладає на зазначену особу низку обов’язків, зокрема прибути до слідчого, прокурора або суду за першою вимогою", – пояснили у відомстві.

Уточнюється, що "хоча підозрюваного належним чином повідомили заздалегідь про дати, час та місце запланованих процесуальних дій, повістки про виклик народний обранець проігнорував".

В НАБУ зазначили, що 31 січня 2022 року захисник нардепа повідомила слідству, що депутат перебуває у закладі охорони здоров’я та на виклик не прибуде.

"Однак і сам нардеп, і його захисник відмовляються повідомити слідству про заклад охорони здоров'я, в якому начебто перебуває підозрюваний. Таким чином дії підозрюваного щодо ухилення від явки та не повідомлення про місце свого знаходження носять характер переховування від органів досудового розслідування, таким чином є безумовною підставою для оголошення його у розшук", – підсумували в НАБУ.

Нагадаємо, народного депутата від "Слуги народу" Сергія Кузьміних затримали 28 січня, коли він отримував хабар у розмірі 558 тис. грн. Згідно з даними слідства, гроші він просив за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями й лікарнею у Житомирській області.

31 січня генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала Кузьміну підозру. У НАБУ повідомили, що тричі викликали його на допит, але він проігнорував це.

2 лютого стало відомо, що Кузьміних написав заяву про вихід із фракції "слуг" на час розслідування справи. Відповідного листа він направив голові партії Олені Шуляк та очільнику фракції Давиду Арахамії. Нардеп просить виключити його з числа членів фракції "тимчасово з можливістю повернення", якщо його невинуватість буде доведена у встановленому законом порядку.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme