Після зустрічі Байдена і Зеленського оприлюднили спільну заяву щодо стратегічного партнерства США та України

По завершенню зустрічі президентів США Джо Байдена та України Володимира Зеленського була оприлюднена спільна заява про стратегічне партнерство

Журналіст відділу новин
Після зустрічі Байдена і Зеленського опр…
Фото: прес-служба президента

У заяві йдеться про те, що Україна й Сполучені Штати активізують Комісію стратегічного партнерства (КСП), яка буде переорієнтована та забезпечена ресурсами для подолання викликів 21-го століття.

Очільник МЗС України та Держдепу США планують затвердити КСП восени у Вашингтоні.

Заява складається із п'яти частин, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу глави держави.

У розділі І "Безпека та оборона" йдеться про те, що у 21-му столітті держави не мають права змінювати кордони силою, а Росія порушила це базове правило стосовно України. "Суверенні держави мають право ухвалювати свої власні рішення та обирати свої власні союзи. Сполучені Штати – разом з Україною й будуть продовжувати працювати над тим, щоб притягнути Росію до відповідальності за її агресію. Підтримка США суверенітету й територіальної цілісності України є непохитною", – заявили сторонни.

Україна та США домовилися про Поглиблення стратегічного співробітництва у сфері оборони, також Сполучені Штати підтримуватимуть євроатлантичні прагнення України та допоможуть у запровадженні українських реформ у секторі оборони та безпеки.

Розділ ІІ "Демократія, правосуддя та права людини" присвячена, зокрема, судовій реформі в Україні та боротьбі з корупцією. Українська сторона відзвітувала про розробку Плану трансформації, який буде розглянутий на наступному засіданні КСП. "На підтримку зусиль України з втілення реформ Уряд США з 2014 року надав Україні майже 2 мільярди доларів допомоги на розвиток та планує виділити понад 463 мільйони доларів допомоги цього року, у тому числі на програми, орієнтовані на демократію, права людини, місцеве управління та децентралізацію, приватизацію й судову реформу", – нагадали Сполучені Штати.

У розділі ІІІ, який називається "Енергетична безпека та клімат", сторони заявили, що мають намір посилити співпрацю щодо спільних енергетичних та кліматичних цілей шляхом активізації Стратегічного діалогу з питань енергетики та клімату. Йтиметься, зокрема, про залучення інвестицій до енергетичного сектору української економіки. Також Україна і США спільно продовжать протидіяти "Північному потоку-2", який, йдеться у заяві, є " загрозою для європейської енергетичної безпеки".

Розділ IV "Економічне зростання та процвітання" присвячений імплементації ключових українських реформ, розширенню комерційного співробітництва та зростанню торгівлі та інвестицій. Сторони домовилися, що Українсько-американська рада з торгівлі та інвестицій на засіданні восени поточного року підтвердить робочі плани з усунення регуляторних бар’єрів, займеться припиненням використання неліцензійного програмного забезпечення українськими органами державної влади та вирішить інші питання інтелектуальної власності та співпрацювати у галузі праці. Україна, йдеться у заяві, зобов'язалася змінити законодавство таким чином, щоб гарантувати надійний процес перевірки інвестицій.

У останньому, п'ятому розділі "Протидія пандемії та гуманітарна політика" Сполучені Штати нагадали, що надали Україні приблизно 55 мільйонів доларів допомоги у зв’язку із COVID-19 та передали близько 2,2 мільйона доз вакцин проти коронавірусу. Також у заяві йдеться про ту допомогу, яку з 2014 року США надає вразливим верстам населення України – "понад 306 мільйонів доларів життєво важливої допомоги українцям, які цього потребували, у тому числі у вигляді продуктів харчування, житла та безпечної питної води". Також американська сторона заявила, що цього року надасть гуманітарної допомоги ще на $45 млн.

Така ж заява оприлюднена і на офіційному сайті Білого дому.

Нагадаємо, що в Білому домі відбулася зустріч президентів Володимира Зеленського та Джо Байдена.

Перед початком переговорів обидва президенти дали маленький коментар для преси. Зеленський подякував Сполученим Штатам за підтримку територіальної цілісності і висловив сподівання, що Україна буде разом із США іти шляхом інтеграції до НАТО і ЄС.

Байден же зазначив, що у США та України спільні цінності, а також запевнив, що хоче знову побувати в Україні.

Сама зустріч тривала більше двох годин, хоча планувалося, що її тривалість буде близько 40 хвилин.

Після переговорів президент України відразу залишив Білий дім, не підійшовши до присутньої в адміністрації президента США преси.

До цієї зустрічі Зеленський презентував план трансформації України.

Крім того, під час візиту Зеленського до Вашингтону українська делегація підписала цілу низку угод із США. Головним із них став комплекс угод, пов'язаних із стратегічними основами оборонного партнерства.

Також українці домовилися разом із американцями добудувати Хмельницьку АЕС.

Читайте також: Візит Зеленського в США: Проміжні підсумки

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme