Північна Європа і Балтія забракували пропозиції Росії щодо НАТО

Міністерства оборони країн Північної Європи та Балтії не можуть погодитися з пропозиціями Росії щодо НАТО

Журналіст стрічки новин
Північна Європа і Балтія забракували про…
Фото: Pixabay

Учора, 17 грудня, міністри оборони Північних країн Європи та Балтії обговорити безпекову ситуацію в регіоні та пропозиції Росії щодо НАТО у форматі відеомосту.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт Міноборони Естонії.

Урядовці констатували, що Росія залишається найбільшою військовою загрозою для Європи. Тож умови, які висуває Російська Федерація, за жодних обставин не можуть бути прийняті Заходом.

"Сьогодні ми бачимо, що агресивне ставлення Росії лише посилюється, а триваюча ескалація є серйозною загрозою безпеці і України, і Європи в цілому. Надзвичайно важливо, щоб ситуація в нашому регіоні, а також у всіх союзниках була єдиною, щоб співпраця була міцною, тому ми будемо обговорювати ситуацію сьогодні та найближчими днями в різних форматах", – сказав міністр оборони Естонії Калле Лаанет. 

У понеділок і вівторок він зустрінеться зі своїми колегами з Польщі, Латвії, Литви та Нідерландів, щоб обговорити ситуацію з безпекою в Європі.

Нагадаємо, 15 грудня Росія передала США свої пропозиції стосовно гарантій безпеки. Раніше президент РФ вимагав невідкладно запустити переговори з США та НАТО щодо "безпекових гарантій" для Росії. Він хотів отримати гарантії щодо невступу України до Альянсу та розширення НАТО на схід.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав про рішення союзників щодо членства України в НАТО. Він заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним. І Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. 

Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Водночас Україна підготувала свої умови для Росії щодо "гарантій безпеки" від НАТО.

Довідка: Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, відомий як Будапештський меморандум, був підписаний 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, США, Росія і Велика Британія зобов'язалися в обмін на відмову України від ядерної зброї поважати її незалежність, суверенітет та чинні кордони.

Читайте також: Російська "архітектура безпеки": Яку гру Путін запропонував НАТО і Вашингтону

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme