Польща, Литва та Ірландія можуть подати позов проти Лукашенка в міжнародний суд ООН

Польща, Литва та Ірландія розглядають можливість подання спільного позову проти режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в міжнародний суд ООН

Редактор стрічки новин
Польща, Литва та Ірландія можуть подати…
Фото: Telegram Світлани Тихановської

Про це повідомила лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська у своєму Telegram-каналі, передає Depo.ua.

Зокрема, як зазначається у повідомленні, під час зустрічей Тихановської у рамках візиту до Ірландії було піднято питання розслідування ICAO щодо інциденту з Ryanair.

"Розглядається можливість подачі спільної позову Польщею, Литвою та Ірландією проти режиму Лукашенка в міжнародний суд ООН", - розповіла білоруська опозиціонерка.

Також повідомляється, що голова авіакомпанії Ryanair під час зустрічі передав Тихановській результати їхнього внутрішнього розслідування щодо захоплення пасажирського літака режимом Лукашенка.

"Доповідь доводить, що режим діяв свідомо і його дії можна назвати актом тероризму. Глава Ryanair заявив, що надасть всі необхідні документи для розслідування і для позову проти режиму Лукашенка, якщо такі знадобляться", - розповіла Тихановська.

Тихановська про візит в Ірландію

Нагадаємо, 23 травня в Національному аеропорту Мінська здійснив аварійну посадку літак компанії Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса. Причиною екстреної посадки став нібито сигнал про замінування, однак після посадки вибухових пристроїв у літаку не знайшли. 

Згодом з'ясувалося, що літаком летів білоруський опозиціонер, засновник і колишній головний редактор Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич. Його затримали білоруські силовики.

Лідери європейської та світової демократії засудили екстрену посадку літака Ryanair у Мінську з подальшим затриманням Протасевича. 

24 травня лідери країн Європейського Союзу на саміті узгодили першу офіційну відповідь на терористичний акт білоруського режиму Олександра Лукашенка щодо пасажирського літака. Усі 27 лідерів країн-членів ЄС ухвалили рішення про заборону усім авіакомпаніям ЄС на польоти над територією Білорусі. Таке ж рішення підтримала і Україна.

Згодом Європейський Союз затвердив секторальні санкції проти Білорусі

7 липня Кабінет міністрів України схвалив введення санкцій проти Республіки Білорусь. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme