Право України обирати своє майбутнє не підлягає обговоренню, – Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен чітко дав зрозуміти главі МЗС Росії Сергію Лаврову, що Сполучені Штати не обговорюватимуть жодних компромісів щодо України
 

Журналіст відділу новин
Право України обирати своє майбутнє не п…
Фото: МЗС України

Тому що Україна має право сама обирати своє майбутнє і у цьому питанні просто немає місця для торгів.

Про це Блінкен заявив на брифінгу після переговорів з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим у Женеві, інформує Depo.ua.

"Я чітко дав зрозуміти міністру Лаврову, що є певні питання та фундаментальні принципи, які Сполучені Штати разом з нашими партнерами й союзниками зобов'язані захищати. Це стосується, у тому числі, суверенного права українського народу творити своє майбутнє. Там немає простору для торгів. Немає", – заявив державний секретар США.

Блінкен також підкреслив, що Лавров знову почув від нього непорушний принцип: "Нічого про Україну без України, нічого про НАТО без НАТО, нічого про Європу без Європи".

Держсекретар США також висловив переконання, що США і Росія зможуть продовжити роботу щодо спільного вироблення домовленостей про взаєморозуміння, які забезпечать спільну безпеку.

"Але за умови, що Росія припинить свою агресію проти України", – наголосив Блінкен.

За його словами перед Росією стоїть вибір: вона може обрати шлях дипломатії, здатний привести до миру й безпеки, або шлях, який призведе лише до конфлікту, тяжких наслідків та засудження з боку міжнародної спільноти.

Нагадаємо, 8 січня державний секретар США Ентоні Блінкен одразу після закритого засідання країн-учасниць НАТО відкрито звинуватив Росію в ескалації напруги уздовж українського кордону і цілеспрямованому пошуку причин для нападу. Він порівняв Росію з лисицею, яка збирається напасти на курник, виправдовуючи це тим, що кури загрожують її безпеці.

11 січня США заявили, що кожна країна має право на вільний вибір зовнішньополітичного курсу, у тому числі на інтеграцію у військові та економічні міжнародні об'єднання, цілі яких не суперечать Статуту ООН.

12 січня 2022 року відбулось засідання Ради НАТО – Росія.  Країни-члени НАТО відмовилися виконувати ультимативну вимогу Росії про неприпустимість вступу нових членів до лав Альянсу.

Після Ради заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко заявив, що країни Східної Європи не мають свободи вибору зовнішньополітичного курсу.

21 січня у Женеві відбулася зустріч міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова та держсекретаря США Ентоні Блінкена. Переговори тривали півтори години. Це менше, ніж планувалося від самого початку.  Після зустрічі з Блінкеном Лавров був незадоволений і зробив низку емоційних заяв. Так, за його словами, "папери, які підготував Держдепартамент на сьогоднішню зустріч, неможливо читати".  Крім цього, Лавров поскаржився, що так і не почув від Блінкена обґрунтування американської позиції про російську загрозу Україні.

Читайте також: Відповідь НАТО: Чому тепер Росії доведеться діяти, і чим це загрожує Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme